Hlavní obsah

Na Novém Zélandu pitvají největšího hlavonožce světa, vědci ochutnali maso

Novinky, ČTK, BBC, Australian
WELLINGTON

Na Novém Zélandu začala tento týden pitva vůbec největšího hlavonožce na světě, asi půl tuny těžkého a deset metrů dlouhého kalmara druhu Mesonychoteuthis hamiltoni. Jde o tvora s mnoha superlativy, mimo jiné je to živočich s vůbec největším okem, které je větší než talíř. Vědci se také přiznali, že maso z kalmara Hamiltonova i ochutnali.

Článek

Oko kalmara má průměr 27 centimetrů, i kdy vidět z něj lze jen deset centimetrů. Pitvaný půltunový tvor však nebyl dosud dospělý, podle Steva O´Shey z wellingtonského muzea Te Papap Tanagarewa druh dorůstá délky patnácti metrů a vážit může až 750 kilogramů. Je tedy větší než známá krakatice obrovská Architeuthis dux.

"Je to jediné oko obřího kalmara, které bylo kdy nalezeno. Je ohromující,“ uvedl odborník na hlavonožce u auklandské univerzity Kat Bolstad.

:. Obří přísavky na chapadlech kalmara rodu Mesonychoteuthis hamiltonifoto: ČTK/AP

Pohlaví neznámé, chuť výrazná

Bohužel se vědcům zatím nepodařilo zjistit pohlaví, což je jedním z cílů výzkumu tvora, samci jsou menší než samice. Zato už ochutnali maso tvora. Potvrdil to Mark Fenwick z musea.

"Chutná jako mlž. Zanechává v ústech výraznou chuť, která chvíli přetrvává,“ uvedl Fenwick.

O´Shea dodal, že ochutnávání mělo vědecký význam. Účelem bylo zjistit, zda se i u tohoto druhu kalmara do masa ukládá čpavek. "Zajímavé je, že chuť není čpavková. Překvapivě chutná dobře,“ sdělil Shea.

Fenwick ještě dodal: "Je to maso pro gurmány. Nevím o nikom, kdy by do současnosti jedl Mesonychoteuthise.”

:. Vědci zkoumají kalmara rodu Mesonychoteuthis hamiltoni.foto: ČTK/AP

Tajemný druh

Kalmaři druhu Mesonychoteuthis patří mezi tajemné tvory. O jejich existenci se vědci dozvěděli až v roce 1925, kdy se v žaludku vorvaně objevila dvě dlouhá chapadla tohoto hlavonožce.

Od roku 1925 bylo spatřeno jen několik jedinců rodu Mesonychoteuthis. "Jsou velmi vzácní - tento je jedním z asi šesti, kteří kdy byli uloveni,“ uvedla ředitelka přírodovědného oddělení muzea Carol Diebelová.

Neví se proto moc ani o jejich životě, údajně jsou schopni se potápět do hloubky dvou kilometrů. Jedná se o nemilosrdné dravce. I ulovený kalmar požíral svou kořist, když jej vytáhli v síti. Rybáři si okamžitě uvědomili význam úlovku z Rossova moře a zmrazili ho ve slané vodě.

:. Ulovený kalmar rodu Mesonychoteuthis hamiltoni před vytažením na palubufoto: ČTK/AP

Kalmar váží 495 kilogramů a byl uloven vloni v únoru a okamžitě uložen do mrazícího boxu. Z něj ho vědci vyjmuli v pondělí a přesunuli do nádrže naplněné solným roztokem, což je první krok procesu, na jehož konci by měl být kalmar nejen prozkoumaný, ale také připravený k veřejnému vystavení. Slaná voda má bránit rozkladu tkání.

:. Ulovený kalmar rodu Mesonychoteuthis hamiltonifoto: ČTK/AP

Po dokončení pitvy se pro kalmara chystá nádrž se 7000 litry formaldehydu, aby si ho mohli prohlížet návštěvníci muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám