Hlavní obsah

Na Marshallových ostrovech se šíří tuberkulóza odolná lékům

Novinky, rei
Majuro

Úřady na Marshallových ostrovech o víkendu vyhlásily pohotovostní stav poté, co se tam začala šířit nebezpečná forma tuberkulózy odolná lékům. Vláda připravuje zákon o povinné karanténě, informovala agentura AFP.

Článek

Za necelé dva měsíce stoupl počet potvrzených případů nákazy z šesti na deset, přičemž úřady prověřují na 500 dalších lidí.

Nemocnice v hlavním městě Majuro připravují lůžka navíc. „Je pořád moc brzy na to říci, kolik lidí bude muset být izolováno,“ uvedl její mluvčí.

Místní zdravotnické úřady jsou v úzkém kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), aby mohly v případě náhlé změny k horšímu rychle reagovat. Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon o povinné karanténě pro ty, kdo by nesouhlasili s preventivními opatřeními.

Úřady mají s kázní pacientů problémy a podle jejich odhadů se množství infikovaných dále pohybuje na veřejnosti. Minulý týden stanul u soudu jeden z nich kvůli tomu, že se vyhýbal léčbě.

Tuberkulóza

Nemoc způsobuje bakterie Mycobacterium tuberculosis, říká se jí také Kochův bacil podle jejího objevitele Roberta Kocha, který jej v roce 1882 jako první izoloval. Nemoc mohou způsobit i jiné bakterie tohoto druhu, např. Mycobacterium bovis.

Nejčastěji se projevuje plicní formou, může ale postihnout i kůži nebo kosti. Mezi nejčastější příznaky patří malátnost, zvýšená teplota, kašel, který může vzácně doprovázet chrlení krve. První fáze nemoci může proběhnout i bezpříznakově.

Nemoc se léčí v několika fázích směsí medikamentů, které brání množení bakterií. Léčba trvá několik týdnů, i pak se však nemocný dále pozoruje.

Na Marshallových ostrovech v západním Tichomoří žije na 55 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám