Hlavní obsah

Na KLDR udeřila sucha, prý nejhorší za 100 let

Pchjongjang

Severní Koreu zasáhla údajně nejhorší sucha za posledních 100 let, což způsobilo rozsáhlé škody v tamějším zemědělství. Vysychat začala kvůli nedostatku srážek rýžová pole na celém území, informovala v úterý severokorejská státní agentura KCNA.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejští zemědělci. Ilustrační foto

Článek

Zástupce OSN v KLDR Ghulam Isaczai už před dvěma týdny varoval, že sucho panující v Severní Koreji by letos mohlo vést v této zemi k citelnému nedostatku potravin. Loňské srážky, které byly nejnižší za posledních 30 let, podle něj způsobily nedostatek vody v nádržích, a proto nyní hrozí neúroda.

Isaczai nicméně soudí, že nedostatek jídla nebude tak dramatický jako při předchozích velkých suchách, neboť obyvatelé jsou odolnější a pravděpodobně mají nějaké zásoby. Isaczai rovněž upozornil, že pokud sucho potrvá, situace v zemi by příští rok mohla být ještě horší.

V 90. letech zabil hladomor asi milión Severokorejců. Mnoho mezinárodních dárců teď ale není ochotno přispívat kvůli tomu, že Pchjongjang omezuje práci humanitárních pracovníků, a také kvůli mezinárodním obavám ohledně jaderných ambic KLDR.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

OSN sice poskytuje dodávky jídla školám a nemocnicím, ale nasytit skoro 25 miliónů Severokorejců nedokáže. Zhruba sedmdesát procent obyvatel navíc už teď nemá zabezpečen dostatek jídla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám