Hlavní obsah

Na K2 zachránili dva horolezce, kteří přežili lavinu

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Na druhé největší hoře světa pokračovala v pondělí mise na vypátrání přeživších horolezců a jejich transportu z hory. Podařilo se dostat dolů dva Nizozemce. Záchranáři také našli Itala, jehož kolegové zahynuli, a pomáhají mu sestoupit do tábora. Živel zabil jedenáct lezců.

Článek

Z pákistánského Skardu odstartovaly v pondělí dvě helikoptéry. Jedné se podařilo do nemocnice snést Nizozemce Wilca Van Rooijena a Casa Van de Gevela. Ze základního tábora se už dříve podařilo evakuovat čtyři horolezce, kteří se byli schopni vrátit sami. Záchrany se dočkal i Ital Marco Confortola, který měl těžké omrzliny.

K neštěstí na K2 došlo v pátek ve chvíli, kdy se ulomil kus ledu z ledového pilíře seraku a strhl s sebou připevněná lana v oblasti známé jako Bottleneck ve výšce 8 200 metrů. Na hoře bylo v té době 22 lidí z několika expedic. Mezi jedenácti mrtvými jsou Korejci a Nepálci a pravděpodobně i Francouz, Ir, Nor a Srb. Dlouho nebylo jasné, kolik lidí na hoře zůstalo.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Šéf pákistánské neziskové organizace Adventure Foundation of Pakistan řekl, že jeden záchranný tým v neděli našel Nizozemce a Itala, které pomáhá snést do tábora ve výšce 6 500 metrů. Vrtulníky podle něj vyhledaly další přeživší, ale přiblížit se k nim nedalo vzhledem k řídkému vzduchu.

Nizozemský horolezec Wilco van Rooijen v pákistánské vojenské nemocnicifoto: ČTK/AP

Páteční incident byl nejtragičtějším na K2 za posledních třináct let. V roce 1995 na hoře zemřelo v důsledku silné bouře sedm horolezců.
Bottleneck je podle Američana Chrise Warnera, který K2 zdolal loni, nejnebezpečnějším místem. Nehoda na jižní straně může znamenat pád 2 740 metrů.
K2 je o 240 metrů nižší než nejvyšší Mount Everest, podle horolezců je ale prudší, její zdolání je technicky náročnější a počasí na ní je intenzivnější.
Na horu jako první vylezli v roce 1954 Italové Achille Compagnoni a Lino Lacedell.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám