Hlavní obsah

Muž z ostrovů Kiribati žádá o azyl jako klimatický uprchlík

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozba velké vlny emigrace kvůli globálním změnám, před níž už dlouho varují experti – naposledy počátkem měsíce ve zprávě klimatického panelu OSN – se stává skutečností. Novozélandský nejvyšší soud řeší odvolání muže z tichomořského souostroví Kiribati proti zamítnutí žádosti o azyl.

Foto: Profimedia.cz

Nikumaroro, jeden z tichomořských ostrovů Republiky Kiribati.

Článek

„Doma na Kiribati pro nás není budoucnost,“ řekl Ioane Teitiota soudu a předložil doklady o tom, že některé oblasti ostrovů už pohltila zvedající se hladina oceánu.

Muž žije na Novém Zélandu tři roky se ženou a třemi dětmi, jeho pracovní vízum však vypršelo a úřady mu je odmítly obnovit. Nepřiznaly mu ani azyl s tím, že mu ve vlasti nehrozí stíhání či nebezpečí ohrožení života.

Jen do konce století
Republika Kiribati, zahrnující 35 ostrovů a atolů zvedajících se jen několik málo metrů nad hladinou Pacifiku, je z hlediska klimatických změn nejohroženější zemí světa.
Stoupající hladina ostrovy do konce století zřejmě zaplaví.
Vláda požádala Austrálii a Nový Zéland o vstřícnost vůči přistěhovalcům a jedná s ostrovy Fidži o koupi „náhradního“ území.

Teitiotův advokát proto odvolání postavil na tom, že „není v možnostech vlády Kiribati odvrátit negativní dopady změn životního prostředí na budoucnost rodiny“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám