Hlavní obsah

Moře na pobřeží japonského ostrova vyplavilo tisíc tun mrtvých ryb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce mrtvých ryb vyplavily vlny na jižní pobřeží japonského ostrova Hokkaidó. Příčina tohoto šokujícího jevu je zatím nejasná. Na jedné z pláží nedaleko města Hakodate se v uplynulých dnech vytvořila silná stříbřitá, asi půl druhého kilometru dlouhá vrstva uhynulých makrel a sardinek.

Moře v Japonsku vyplavilo tisíc tun mrtvých sardinek a makrelVideo: Reuters

 
Článek

Jde údajně o nejméně tisíc tun ryb. Lidé z okolí podle listu Asahi Šimbun něco podobného ještě neviděli a někteří z nich si pospíšili, aby mrtvé ryby sbírali za účelem konzumace nebo prodeje.

Místní úřady ale před tím důrazně varovaly, a to nejen kvůli rozkladu mrtvých těl, ale i proto, že ryby se už částečně smísily s pískem. Radnice zvažuje, že mršiny nechá spálit, vzhledem k jejich množství to prý ale bude mimořádná výzva.

Takaši Fudžioka, pracovník z výzkumného rybářského institutu v Hakodate, řekl, že o podobných jevech už slyšel, nikdy je prý ale neviděl na vlastní oči.

Za možnou příčinu označil nahánění malých ryb většími. Tím, jak pronásledované ryby unikaly, se utvářela hustá hejna, což mohlo vést k lokálnímu nedostatku kyslíku a vyčerpání, míní expert.

Nevyloučil ani hypotézu, podle níž se ryby během migrace náhle ocitly v chladnějších vodách a uhynuly. „Nevíme ale jistě, za jakých okolností byly tyto ryby vyplaveny, takže je určitě nedoporučuji konzumovat,“ zdůraznil Fudžioka.

Klimatičtí extremisté na protest vylili do řeky ve Francii zelenou barvu. Zabili ryby, tvrdí starosta

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám