Hlavní obsah

Mladá sebevražedná atentátnice zabila bombou sportovní funkcionáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Nejméně deset lidí zabila v somálském hlavním městě Mogadišu teenagerka, když odpálila ve středu dopoledne nálož na svém těle, uvedl list Daily Telegraph. Zaútočila ve znovuotevřeném národním divadle, kde se konalo slavnostní zasedání. Zrovna domluvil premiér. Dívku vyslalo radikální muslimské hnutí Šabáb.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Sanitka před Národním divadlem v Mogadišu

Článek

Premiér Abdivali Mohamad Ali vyvázl nezraněn, zemřelo ale deset lidí včetně jednoho ministra, předsedy somálské fotbalové federace, šéfa olympijského výboru a kameramana. S odvoláním na nemocniční zdroje to napsala agentura AP.

Šéf zdravotnických služeb Ali Musa dodal, že desítky osob byly zraněny. Je mezi nimi ministr pro plánování a tajemník svazu novinářů i umělci.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Zabití sportovní funkcionáři

„Nálož explodovala, když hudebníci zpívali a diváci jim tleskali,“ řekl Saláh Džimala, který se akce účastnil a utrpěl drobná zranění

„Kvůli množství dýmu bylo špatně vidět. Lidé křičeli a vojáci náhle začali střílet," dodal.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Vojáci před Národním divadlem v Mogadišu

Radikální islámské hnutí Šabáb se k útoku přihlásilo. „Stojíme za výbuchem v divadle. Cílili jsme na nevěřící ministry a zákonodárce, kteří se stali dnes oběťmi,“ řekl mluvčí hnutí pro vojenské operace šajch Abdiasis abú Musáb.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Zraněná Somálka

Národní divadlo bylo otevřeno po dvaceti letech před čtrnácti dny, i když stále nemá střechu. Mělo ukázat, že se život v Mogadišu vrací k normálu poté, co byli z města vyhnáni radikálové.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Do sanitky nakládají Somálce zraněného při atentátu.

Šabáb však už ohlásil ofenzívu, při níž chce město znovu dobýt.

Využití sebevražedných atentátnic ze strany islámských radikálů je vzácné vzhledem k postavení žen podle práva šaría. Nejvíce se jich objevilo v relativně emancipovaném Iráku. V Rusku pak útočily černé vdovy po padlých bojovnících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám