Hlavní obsah

Mladá Australanka měla na krku jen atrapu výbušniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Podezřelé zařízení, které ve středu neznámý muž připevnil ke krku osmnáctileté Australanky, neobsahovalo výbušninu. Uvedla to ve čtvrtek australská policie, která zařízení z krku dívky odstraňovala deset hodin. Bála se, že by mohlo explodovat.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Policisté se několik hodin snažili zlikvidovat výbušninu na dívčině těle.

Článek

Asistent komisaře Mark Murdoch uvedl ještě v době, kdy měla dívka zařízení na krku, že k němu policie přistupuje, jako by bylo aktivní. Zdůrazňoval, že bylo velmi složité.

Australským specialistům trvalo deset hodin, než se jim ho podařilo z krku Madeleine Pulverové sundat

Podle Marka Murdocha z policie Nového Jižního Walesu se nakonec ukázalo, že zařízení bylo velmi propracovanou napodobeninou bomby. Proto prý policistům trvalo tak dlouho, než ho odstranili.

"Byla to velmi komplikovaná atrapa, jak se  ukázalo," řekl Murdoch a dodal: "Ale bylo vytvořené tak, že mělo vzhled improvizovaného výbušného zařízení. Museli jsme je brát vážně do té doby, než se ukázalo, že tomu tak není, a to je důvod, proč to zabralo takovou dobu."

Dodal také, že maskovaný útočník, který dívce atrapu bomby připevnil na krk řetězem, nechal v domě vzkaz s přesnými požadavky. Neprozradil ale, čeho přesně se týkaly. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australské dívce někdo doma připevnil k tělu bombu, policie se ji snaží sundat Video: Reuters

"Útočník nechal v domě odpoledne nějaké instrukce a tyto instrukce nám vytyčí další směr vyšetřování," řekl rádiu ABC. Podle policie byl útočník s dívkou už dříve ve styku. [celá zpráva]

Několikahodinové drama sledovala řada obyvatel Austrálie, včetně její premiérky Julie Gillardové. "Když jsem se o tom dozvěděla, první věc co mě napadla, bylo: 'Je to jako podle hollywoodského scénáře; něco, co můžete vidět v kině nebo v televizi. Nikdy byste nečekali, že se něco takového skutečně stane v Austrálii,'" řekla k případu Gillardová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám