Hlavní obsah

Malajsijská vláda chce zrušit trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Malajsie zruší trest smrti, oznámil podle agentury AFP tamní kabinet. Asi 1200 lidem, kteří v současnosti čekají na kapitální trest v malajsijských celách smrti, tak svitla naděje. V současnosti je v této téměř 32miliónové převážně muslimské zemi v jihovýchodní Asii udělován trest smrti automaticky v případě uznání viny mimo jiné za vraždu, únos, terorismus či obchod s drogami.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Malajsijská vlajka, v pozadí Petronas Twin Towers.

Článek

„Vláda se shodla, že zruší trest smrti. Věřím, že zákon bude brzy změněn,“ řekl ministr komunikací Gobind Singh Deo.

Kabinet počítá s tím, že by se měl trest smrti zrušit pro všechny typy zločinů. Do doby, než vejde rozhodnutí v platnost, mají být i zastaveny popravy již dříve odsouzených.

Návrh změny zákona bude zřejmě předložen parlamentu v pondělí, sdělil ministr spravedlnosti Liew Vui Keonga. V Malajsii se hrdelní trest vykonával oběšením.

V letošních parlamentních volbách v Malajsii překvapivě zvítězila opoziční aliance v čele s 92letým Mahathirem Mohamadem nad Národní frontou (BN), která zemi vládla po celou dobu od získání nezávislosti na Británii v roce 1957. Vítězná aliance slíbila, že v zemi sníží míru korupce a zlepší situaci v oblasti lidských práv.

Mnoho asijských zemí, jako například Čína, Singapur, Indonésie, Thajsko a Vietnam, nadále trest smrti uplatňuje.

Trest smrti
Trest smrti podle organizace Amnesty International (AI) zrušilo 106 zemí, v dalších 36 zemích se nevykonává. To jsou dohromady dvě třetiny zemí světa. Trest smrti má zakotveno v legislativě a stále ho vykonává 54 zemí světa.
V roce 2017 bylo podle AI v 23 zemích zaznamenáno 993 poprav, v roce 2016 bylo popraveno 1032 odsouzených a v roce 2015 dokonce 1634, což bylo nejvíce od roku 1989.
Asi 85 procent zdokumentovaných poprav podle AI připadá na Írán – na který připadá přes 50 procent všech poprav ve světě – Saúdskou Arábii, Irák a Pákistán. Statistika ale nezahrnuje Čínu, kde byly popraveny tisíce lidí; záznamy o trestech smrti jsou tam vedeny jako státní tajemství.
Jedinými vyspělými demokraciemi na světě, kde trest smrti stále vykonávají, jsou Spojené státy a Japonsko. Z evropských zemí uplatňuje hrdelní trest jen Bělorusko.
V bývalém Československu byl trest smrti zrušen s účinností od 1. července 1990.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám