Hlavní obsah

Majitele potopeného trajektu hledalo v sídle komuny 6000 policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Více než 6000 jihokorejských policistů podniklo ve středu mohutný zátah v sídle náboženské komuny, kde podle agentury Reuters doufali najít dosud prchajícího miliardáře Ju Pjon-una. Právě jemu údajně patří firma provozující trajekt Sewol, při jehož potopení 16. dubna zahynulo více než 300 lidí.

Foto: Shin Young-keun/Yonhap, Reuters

Zasahující jihokorejští policisté

Článek

Tři stoupenci církve byli zadrženi a obviněni z napomáhání při útěku. Členové komuny nazvané Evangelická baptistická církev policisty do svého komplexu asi dvě hodiny jízdy od Soulu vpustili až po krátkém střetu, během kterého někteří zpívali náboženské písně a jiní vinili vládu z perzekuce.

Komuna sídlí na ploše asi deseti fotbalových hřišť a policisté postupně prohledávali všechny budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku potopeného trajektu Video: Reuters

V Jižní Koreji v úterý začal ostře sledovaný proces s kapitánem trajektu a 14 členy jeho posádky. Nejvážnější obvinění vznesené proti kapitánovi a třem dalším zní "vražda způsobená úmyslným zanedbáním povinnosti". [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádku potopeného jihokorejského trajektu přivezli k souduVideo: Reuters

Ju Pjon-una policie stíhá v souvislosti s obviněním ze zpronevěry, zanedbání povinností a daňových úniků v nepřehledné síti podniků soustředěných kolem investiční firmy I-One-I, kterou vlastní či vlastnili jeho synové a která mimo jiné provozovala lodní společnost Chonghaejin Marine, jíž patřil trajekt Sewol.

Odměna deset miliónů

Ju a jeho synové, z nichž jeden trvale žije ve Spojených státech, už téměř měsíc unikají policejnímu pátrání. To vedlo ke spekulacím, že mohli podplatit nějakého lodního přepravce, aby je zavezl do země, jež nemá se Soulem dohodu o vydávání stíhaných osob.

Jihokorejské úřady minulý měsíc desetinásobně zvýšily odměnu za informace vedoucí k dopadení Jua na částku odpovídající v přepočtu deseti miliónům korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám