Hlavní obsah

V Koreji soudí posádku potopeného trajektu

Soul

V Jižní Koreji začal v úterý proces s 15 členy posádky trajektu Sewol. Tři lodní důstojníci a kapitán čelí obvinění ze zabití a hrozí jim trest smrti. Zbylí jsou stíháni za nedbalost. Při dubnové nehodě trajektu zahynulo na 300 lidí, především studentů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádku potopeného jihokorejského trajektu přivezli k souduVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters napsala, že všichni jsou zřejmě odsouzeni předem, protože veřejnost byla chováním posádky mimořádně pobouřena.

Soudní síň zaplnili rozhořčení příbuzní obětí. Mnozí nesli hesla odsuzující chování posádky. „Nejste lidi, jste horší než zvířata,” stálo na jednom z nich. Když se ochranka soudu snažila nápis odstranit, příbuzní se bránili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čtyři výše postavené členy posádky včetně kapitána prokuratura viní, že se dohodli na opuštění lodě, ačkoli věděli, že pasažéři jsou uvězněni uvnitř a zemřou. Kapitán byl zachráněn jako jeden z prvních. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Příbuzní obětí se u soudu střetli s ochrankou.

Dva další členové personálu lodě jsou obviněni z útěku a opuštění lodě, za což mohou dostat doživotní vězení. Devět zbylých osob je obviněno z nedbalosti. Posádka opakovaně vyzývala cestující, aby zůstali na místech a pokyn k evakuaci vydala příliš pozdě.

Obžalovaní se dnes mají vyjádřit k vině a podle agentury AP právníci také předloží důkazy.

Zatím ale není stíhán nikdo z rejdařství, které trajekt nechalo nedovoleně přestavět a přetěžovalo ho. Majitel lodě miliardář Ju Pjon-un zmizel. Je na něj vypsána odměna. [celá zpráva]

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Soudci u i soudu v Kvangdžu, kde začal proces s posádkou trajektu Sewol.

Trajekt, který převážel přes 470 lidí, se potopil 16. dubna. Jen 172 z nich se zachránilo. Dodnes je pohřešováno deset těl. Více než 320 pasažérů byli středoškolští studenti na školním výletě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám