Hlavní obsah

Majitel školky, který v Manile unesl děti, se vzdal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Dva muži ozbrojení samopalem a granáty, kteří se ve středu ráno ve filipínském hlavním městě Manile zmocnili školního autobusu, propustili všech 32 dětí a dva učitele, které zadržovali, a vzdali se policii. Únos vedl majitel školky Jun Ducat. Požadoval bezplatnou docházku a péči pro 145 dětí z družiny v chudé manilské čtvrti Tondo.

Článek

Únosce už dříve propustili jedno dítě, chlapce, který měl horečku. Odvedl ho senátor Ramón Revillo, který se s Junem Ducatem zná. Autobus s unesenými dětmi stál před manilskou radnicí, kde jej obklíčili policisté z elitní jednotky. Skupina od počátku ubezpečovala, že rukojmím neublíží, chce prý pouze upozornit na korupci v zemi.

Jeden z únosců, Jun Ducat, se označil za majitele školky Musmo Day Care, do níž jsou unesené děti zapsány. Ducat žádal bezplatnou docházku pro 145 dětí z centra v chudé manilské čtvrti Tondo, a to na papíře, který přitiskl na čelní sklo autobusu.

"Našimi rukojmími je 32 dětí a dva učitelé," stálo na papíře za okny autobusu, který dva muži unesli. "Máme dva granáty, (samopal) Uzi a pistoli ráže .45," psali dále.

Ducat chtěl upozornit na nešvary v zemi

Prohlásil, že je ochoten se vzdát, pokud dostane záruku od politiků, že děti budou moci dál chodit do školy. "Jestliže tyto děti dostanou vzdělání, vzdávám se," řekl manilskému rozhlasu, kterému zavolal z mobilu. "Chci jim jen zajistit budoucnost. Nechci je zranit, miluji je." Později dodal, že mu také vadí vysoká korupce v chudé zemi.

Řidič autobusu, jehož motor běžel, aby fungovala klimatizace v poledním žáru, sdělil, že únosci byli v autobuse už při odjezdu vozu z Tonda. Policie se původně domnívala, že autobus unesli zloději na útěku.

Ducat byl už jednou zapleten do únosu. Před dvaceti lety unesl dva kněze kvůli sporu o platby. Granáty, jimiž tehdy hrozil, ale byly atrapy. V roce 2001 se pokusil kandidovat do kongresu, ale byl vyškrtnut.

Reklama

Výběr článků

Načítám