Hlavní obsah

Libye nevydá Kaddáfího syna do Haagu, bude ho soudit sama

Haag

Libyjská vláda se rozhodla postavit syna bývalého diktátora Muammara Kaddáfího Sajfa Isláma před libyjský soud a nevydat ho Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Podle prohlášení Tripolisu ICC s tímto rozhodnutím souhlasí, tiskové agentury ale uvedly, že Haag tuto informaci dementoval.

Foto: Profimedia.cz

Sajf Kaddáfí po svém zadržení

Článek

"ICC ještě v této záležitosti nerozhodl," citovala AFP mluvčího soudu Fádího Abdalláha, který reagoval na předchozí informaci libyjského ministerstva spravedlnosti o údajném souhlasném stanovisku ICC. Dříve ale ICC naznačil, že umožní nové vládě soudit Sajfa Isláma, je však otázka, zda nezměnil názor, protože přibývá zpráv o mučení a krvavých odplatách v zemi.

Mezinárodní trestní soud krátce předtím na svém twitterovém účtu uvedl, že libyjské úřady už sdělily svojí důvěrnou odpověď ohledně procesu se Sajfem Islámem soudcům ICC.

Libyjská vláda dostala od Mezinárodního trestního soudu čas do 10. ledna, aby se vyjádřila. V ten samý den požádala z důvodu špatné bezpečnostní situace v Libyi o prodloužení lhůty na posouzení případu  Sajfa Isláma, která uplyne dnes v 16:00.[celá zpráva]

V zemi od konce října, kdy skončila občanská válka, spolu bojují jednotlivé kmeny a povstalecké skupiny. Sílí i protesty proti vládě a pomalému postupu reforem po svržení Kaddáfího režimu.

Na Kaddáfího syna je vydán mezinárodní zatykač kvůli obvinění ze zločinů proti lidskosti. Sajf Islám byl dopaden 19. listopadu, když se pokusil ze země uprchnout. Zradil ho průvodce.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám