Hlavní obsah

Kyrgyzský soud zpochybnil výsledky voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Kyrgyzský nejvyšší soud zvrátil nařízení ústřední volební komise, že politické strany musí pro vstup do devadesátičlenného zákonodárného sboru překročit v celostátním měřítku pětiprocentní hranici a získat minimálně v každém ze sedmi krajů nejméně 0,5 procenta hlasů. Zpochybnil tak výsledky nedělních předčasných parlamentních voleb.

Článek

Podle sporného systému by se podle předběžných výsledků do parlamentu dostala jen strana Ak-žol prezidenta Kurmanbeka Bakijeva se ziskem 48 procent hlasů. Rozhodnutí soudu ale otevírá cestu do zákonodárného sboru také opoziční formaci Ata-meken, která sice získala na celostátní úrovni devět procent hlasů, ale ve třech krajích nesplnila podmínku získání 0,5 procenta hlasů.

Konečné volební výsledky lze patrně očekávat ve středu. Účast ve volbách dosáhla 72 procent.

Kyrgyzstán zažil od nástupu Bakijeva k moci v březnu 2005 řadu politických krizí. Bakijev se ujal prezidentského úřadu po povstání podníceném zfalšováním výsledků předchozích voleb. Opozice vedená Bakijevovými zklamanými stoupenci zorganizovala v minulých letech několik demonstrací proti zkorumpovanému režimu a prezidentovým autoritářským praktikám.

Reklama

Výběr článků

Načítám