Hlavní obsah

Kvůli smrtícímu viru ebola zakázali v Guineji konzumaci netopýrů

Guinea

Guinea zakázala konzumaci a prodej netopýrů, ač se jedná o místní pochoutku. Netopýři jsou pravděpodobně hlavní přenašeči viru ebola. Již 78 lidí zemřelo na následky nemoci a virus se rozšířil i do sousední Libérie a Sierry Leone.

Foto: Stringer, Reuters

Zdravotníci připravují dodávky zásob pro regiony postižené virem

Článek

Některé druhy netopýrů, v tomto případě kaloni, jsou pravděpodobně přirození přenašeči tohoto viru, uvedla BBC. Neprojevují se u nich žádné příznaky nemoci. Obyvatelé Guineji si je obvykle uvaří v polévce se silným kořením, nebo je suší.

Virus ebola způsobuje jednu z nejsmrtelnějších nemocí, úmrtnost dosahuje až 90 procent, vyplývá z údajů organizace WHO. Virus způsobuje hemoragickou horečku a není proti němu známa žádná protilátka. Šíří se tělesnými tekutinami.

Nejvíce potvrzených případů úmrtí  je na jihovýchodě Guineje, ale osm je jich také v hlavním městě Konakry.

"Stojíme tváří v tvář epidemii eboly dosud nevídaného rozsahu, pokud jde o počet míst, kde se najednou vyskytuje," uvedl v pondělí koordinátor Lékařů bez hranic v Konakry Mariano Lugli. Předchozí výskyty byly geograficky omezené a odehrávaly se na odlehlejších místech, což komplikuje snahu o zvládnutí epidemie.

V Guineji se přitom šíří ebola typu Zair, což je "vůbec nejagresivnější a nejsmrtelnější forma nemoci zabíjející devět z deseti pacientů", řekl jeden z epidemiologů Lékařů bez hranic Michel Van Herp.

Úmrtí i v Libérii

Experti rovněž prověřují podezřelé případy úmrtí nejen v Libérii, ale také v sousedním státu Sierra Leone, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Jde zatím o celkem 11 případů úmrtí ve městech na severu Sierry Leone a Libérie; států, které sdílejí hranici s Guineou na jihovýchodě.

Jenom v Libérii minulý týden zemřelo pět lidí s příznaky eboly. Testy provedené ve Francii prokázaly, že nejméně dva pacienti byli nakaženi smrtícím virem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám