Hlavní obsah

Kvůli přeběhlíkovi je v Severní Koreji v karanténě přes 3600 lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

V severokorejském městě Kesong skončilo v karanténě 3635 lidí kvůli přeběhlíkovi z Jižní Koreje. Zatím přitom není jasné, zda je nakažený covidem-19, jak uváděly severokorejské úřady, napsal britský list The Guardian. Muž je přitom dvojnásobným přeběhlíkem, před třemi lety utíkal naopak z KLDR na jih.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Roušky měli na ústech i severokorejští veteráni, kteří si připomínali konec korejské války.

Článek

Kvůli 24letému přeběhlíkovi byl v Severní Koreji vyhlášen 26. července výjimečný stav a uzavřen celý Kesong. Ve vládních zařízeních je ve čtyřicetidenní karanténě jednak 64 lidí, s nimž se přeběhlík setkal, jednak 3571 osob, které se potkaly se zmíněnými 64 lidmi.

Kim Čong-un na mimořádném zasedání politbyra řekl, že „lze prohlásit, že se nebezpečný virus dostal do země“, uvedla severokorejská agentura KCNA. Naopak jihokorejské úřady uvedly, že o nakažení přeběhlíka covidem neexistuje jediný důkaz.

„Osoba byla testována na covid-19, ale výsledky jsou nejednoznačné,“ řekl ve středu agentuře Reuters zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Severní Koreu Edwin Salvador.

Pokud by se nákaza u muže prokázala, šlo by o první oficiálně potvrzený případ covidu-19 v KLDR. Země dosud žádný nepřiznala. I tak ale od února zavedla tvrdá restriktivní opatření a vedení už tak izolovanou zemi od světa odřízlo ještě více, když zrušilo i spojení s Ruskem a Čínou.

V KLDR je výjimečný stav, hlásí první možnou nákazu koronavirem

Koronavirus

Čtyřiadvacetiletý muž 18. července přeplaval z ostrova Kanghwa do Kesongu. Do Jižní Koreje utekl ze severu před třemi lety. Vrátil se, zřejmě kvůli tomu, že je v Jižní Koreji vyšetřován pro podezření ze znásilnění.

Případ vyvolal v Jižní Koreji velký rozruch, protože hranice mezi oběma státy patří k nejpřísněji střeženým na světě. Muže zachytily kamery, ale jihokorejští pohraničníci proti němu nezasáhli.

Přeběhlík nemusel překonávat plot zakončený ostnatým drátem, protože využil odvodňovacího kanálu, kde byl zátaras chatrný.

Jihokorejského generála odvolali. Nezasáhl, když přeběhlík utíkal zpět do KLDR

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám