Hlavní obsah

Loď s 3000 lidmi na palubě nemohla zakotvit kvůli podezření na choleru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli podezření, že u části pasažérů propukla cholera, nechtěly úřady na Mauriciu nechat zakotvit výletní loď Norwegian Dawn s více než 3000 lidmi na palubě. Už předtím ji odmítl také ostrov Réunion. Loď do úterního odpoledne čekala na výsledky testů, než ji nakonec bylo umožněno zakotvit.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Loď Norwegian Dawn na archivním snímku

Článek

Úřady malé ostrovní země v Indickém oceánu uvedly, že nejméně 14 cestujících a jeden člen posádky trpí průjmy a zvracením, které jsou typickými příznaky cholery.

Tito lidé museli v izolaci čekat na výsledky testů. Spolu s nimi musela na moři projevit trpělivost zhruba 1000 členů posádky a 2200 pasažérů, z nichž se již v neděli měla velká část vydat domů.

Na palubě lodi je na Mauriciu mělo vystřídat přes 2200 nových cestujících. Těm všem americká společnost Norwegian Cruise Line, která loď provozuje, nyní hradí náhradní hotelové ubytování, zatímco čekají na odložené nalodění.

Sever Nigérie sužuje cholera, na vině je déšť i nedostupnost péče kvůli bojům

Zahraniční

Norwegian Cruise Line potvrdila, že se u malého počtu pasažérů během dvanáctidenní plavby z Kapského Města v Jižní Africe objevily mírné symptomy žaludečních obtíží.

Vylodění bylo z neděle předběžně odloženo na úterý a na palubě se zpřísnila hygienická opatření.

„Jako součást rutinních opatření jsme zvýšili naše hygienické procedury, abychom všem na palubě zaručili bezpečné prostředí, a nadále budeme přijímat všechna potřebná opatření k ochraně našich hostů, posádky a destinací, které navštívíme,“ řekl mluvčí společnosti pro USA Today.

V úterý odpoledne ředitel mauricijského ministerstva zdraví oznámil, že nakažení mají jen střevní chřipku, a ne choleru.

Zároveň bylo oznámeno, že se všichni v izolaci již uzdravili. Lodi bylo následně povoleno zakotvit, k čemuž dojde ve středu. Vystupující pasažéři budou ovšem pro jistotu muset podstoupit lékařskou prohlídku.

Země v jižní Africe, které měla výletní loď na svém itineráři, se už několik měsíců potýkají s jednou z nejhorších epidemií cholery za poslední roky.

Do poloviny ledna odtud bylo hlášeno přibližně 200 tisíc případů onemocnění a více než 3000 úmrtí. To má nepochybně vliv na zvýšenou opatrnost mauricijských úřadů.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti.

Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná. Nemoci lze čelit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli.

Horor v realitě. V Adenu se šíří cholera i koronavirus, zdravotníci utekli

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám