Hlavní obsah

Krvavý atentát si v Afghánistánu vyžádal 13 mrtvých, ofenzíva v Mardžáhu nekončí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 13 Afghánců zahynulo ve středu při pumovém útoku v provincii Hílmand na jihu země. Dalších 45 lidí bylo zraněno. Podle agentury AP vybuchla nálož umístěná na bicyklu, některé zdroje ale tvrdí, že útočil sebevražedný atentátník. Předseda sboru náčelníků štábů Mike Mullen současně uvedl, že operace Muštarak ve střední části provincie nadále probíhá.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Článek

Atentát byl spáchán v distriktu Nasrí Saradž severně od města Laškargáh. Nálož vybuchla na prostranství, kde místní obyvatelé dostávali zdarma osivo v rámci vládního programu boje proti pěstování opia. Původně se uvádělo 17 obětí.

Na místo dorazil vrtulník sil NATO, který evakuoval část z 45 zraněných do nemocnice.

Hílmand je jednou z bašt radikálního hnutí Tálibán. Na začátku letošního roku podnikly síly NATO v provincii velkou ofenzívu s cílem dobýt město Mardžáh. To se nakonec podařilo, i když postup operace značně zpomalovaly nastražené nálože.  [celá zpráva]

Přestože ofenzíva skočila, náčelník spojených štábů USA admirál Mike Mullen uvedl podle agentury Reuters, že akce ještě nemůže být ukončena: "Život mnohých lidí v Mardžáhu se ještě nevrátil k normálu. Mardžáh neskončil. Vliv Tálibánu tam pokračuje a je trvalý a vše prostupující. Bude potřeba více práce a prolít více krve, aby se zlomil."

Mullen také uvedl, že dalším cílem je získat sousední provincii Kandahár, kam je na léto naplánovaná podobná ofenzíva. Podle agentury UPI by měla být zahájena v červnu a měla by trvat dva měsíce. Skončit by měla do srpna, kdy začíná pro muslimy posvátný ramadán.

O Kandaháru Mullen řekl: "Víme, že je stejně důležitý jako centrální oblast Hílmandu, vlastně je ještě důležitější - je to srdce Tálibánu v této zemi." Právě v Kandaháru má kořeny hnutí Tálibán, tam bylo založeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám