Hlavní obsah

Krejčíř je v JAR tématem číslo jedna

– Johannesburg • Aktualizováno

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř vévodí zpravodajství v Jihoafrické republice. V pondělí večer ovládl televizní zpravodajství a v úterý ráno titulní strany novin.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Radovan Krejčíř ovládl titulní stránky jihoafrických deníků.

Článek

Pondělní zpravodajské pořady rozebíraly Krejčířovy současné kauzy v jihoafrické zemi i ty dřívější v České republice. Podle Radiožurnálu o něm vznikl dokonce i čtyřicetiminutový pořad.

Podobně se k českému podnikateli v JAR, kde žije 50 miliónů lidí a země je kriminalitou prodchnutá, staví i deníky. Řeší pondělní rozhodnutí soudu poslat ho z vězení do nemocnice, protože mu prý hrozí infarkt a selhání ledvin. Krejčíř si stěžoval, že ho policisté mučili. Lékař, který soud o zdravotních problémech informoval, údajně pochází z ČR.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Novináři čekají na příjezd Krejčíře k soudu

List The New Age se zaměřuje na údajné těsné kontakty českého podnikatele s jihoafrickou policií, někteří její členové mu údajně dodávali důležité informace o vyšetřování případů, v nichž hrál Krejčíř nějakou roli, a zajišťovali mu ochranu před tím, aby se policie zaměřila přímo na něj.

V souvislosti s Krejčířem byli v úterý zatčeni dva příslušníci zvláštní jednotky. "Oba důstojníci jsou spojeni pouze s Krejčířovým případem únosu," upřesnil mluvčí jednotky pro boj s organizovaným zločinem Paul Ramaloko. Podle televizní stanice eNCA jsou podezřelí z napadení s cílem těžkého ublížení na zdraví a z únosu. Oba byli údajně na Krejčířově výplatní listině.

Krejčíř je obviněn z pokusu o vraždu a z únosu. Úřady mu v minulých dnech zablokovaly majetek, podle nich neplatil daně, dluhy jsou v hodnotě desítek miliónů korun.

Policejní manévry u soudu

Deníky si všímají především policejních manévrů, které soud provázely, a mimořádného zájmu reportérů. Na titulních stránkách jsou snímky ozbrojených policistů u soudní budovy či záběry na davy novinářů, kteří se marně pokoušeli Krejčíře zachytit. List The Citizen označuje pondělní události titulkem Cirkus Krejčíř. Kvůli Krejčířovi byla vyklizena celá soudní budova.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Policejní manévry před pondělním soudem s Radovanem Krejčířem

Krejčíř vyvolal zájem i na Twitteru, lidé tam dávají poznámky o monstróznosti soudu, která dokazuje, že Krejčíř je opravdový boss. Mnozí si přejí jeho další útěk. „Skvělá věc by byla, kdyby soudce vystoupil a řekl: 'Rozhodl jsem se, že Krejčíř půjde do nemocnice. V České republice. Teď hned.' Hezký sen," zní jeden z příspěvků.

Krejčíř z ČR uprchl v roce 2005 přímo ze své vily, kde v té chvíli policie prováděla domovní prohlídku. Zamířil na Seychely, odtud v roce 2007 s falešným pasem do JAR, kde začal znovu podnikat. V jeho okolí se stalo několik vražd.

V JAR lidé volají po tom, aby byl vydán do ČR, úřady však v minulosti žádost o Krejčířovo vydání zamítly, protože v zemi požádal o azyl. Ten mu udělen nebyl, stále však běží odvolací řízení.

Krejčířův pobyt v JAR:
Do země přicestoval v roce 2007 na falešný pas ze Seychel.
V březnu 2011 podnikla policie razii v Krejčířově domě v Johannesburgu, kde našla seznam lidí údajně určených k likvidaci. Policie ho zadržela kvůli podezření z pojišťovacího podvodu. Podle vyšetřovatelů předstíral rakovinu močového měchýře, a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 miliónu randů (zhruba 11 miliónů Kč). V dubnu 2012 bylo obvinění z podvodu dočasně staženo.
V únoru 2012 byl Krejčíř zatčen kvůli podezření z účasti na ozbrojené loupeži v obchodě s elektronikou v Pretorii ve snaze vymáhat dlužné peníze. V říjnu 2012 bylo obvinění vůči němu staženo.
12. listopadu 2013 zahynuli při výbuchu v jeho podniku Money Point v Johannesburgu dva údajní společníci Krejčíře – uprchlý český podnikatel Jan Charvát a Jihoafričan Ronny Bvuma. Krejčíř připustil, že se ho v JAR snaží zabít.
15. listopadu 2013 – Jihoafrické úřady obstavily veškerý majetek Krejčíře. Jihoafrickému státu prý dluží 59 miliónů randů (asi 117 miliónů korun).
18. listopadu 2013 – V JAR začal soud se spolupracovníkem Krejčíře, kterým je bulharský obchodník Ivan Savov.
22. listopadu 2013 – Krejčíře v JAR zadržela policie, vyšetřovatelé ho viní z pokusu o vraždu a z únosu.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám