Hlavní obsah

Konžští rebelové zablokovali silnici těly mrtvých vojáků

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GOMA

Dvě mrtvá těla vojáků položili ve středu před silniční zátaras na cestě do konžské Gomy rebelové vedení generálem Laurentem Nkundou. Jeden z nich měl prostřelenou hlavu a vzbouřenci ho naaranžovali se zaťatou pěstí trčící do nebe.

Článek

Oba vojáci padli v nočním střetu s rebely. Mrtvoly v olivové uniformě s modrými páskami vládních vojsk, ale bez bot, které jim rebelové okamžitě sebrali, varují vojáky před osudem, jaký by je čekal při dalším útoku.

"Armáda nás napadla,“ řekl jeden ze vzbouřenců u zátarasu a dodal: "Takhle to dopadne, když na nás armáda zaútočí.“

Vládní voják vzdálený od barikády několik set metrů, uvedl: "Opravdu máme strach.“ Rozkaz k dalšími útoku však jsou připraveni splnit.

Současně je to jasné znamení pro pár zbylých obyvatel oblasti, že je nic dobrého nečeká. Z okolí Gomy uprchlo od zahájení nových bojů v srpnu asi čtvrt miliónu obyvatel. V nedalekém městě Kibati, kam mnozí prchli, jsou už plné všechny školy i kostely.

Angola pohrozila zásahem

Angolská vláda ve středu pohrozila rebelům, že je připravena vyslat do oblasti vojáky. To ovšem vzbudilo obavy, že se konflikt může dále rozšířit. Angolští vojáci byli za občanské války v Kongu v letech 1998 až 2002 poraženi rwandskými jednotkami. Na konci občanské války v Kongu působili vojáci z půltuctu afrických zemí.

Nestabilita v Kongu vzrostla po genocidě v Rwandě v roce 1994, kdy v Kongu hledali azyl milióny rwandských Tutsijů, aby unikli vražednému běsnění. Nkunda se vydává za ochránce Tutsijů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám