Hlavní obsah

Konžského vůdce soudí za nasazení dětských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Mezinárodní tribunál pro válečné zločiny (ICC) zahájil první slyšení ve svém vůbec prvním případu, jímž je kauza vůdce Unie konžských vlastenců (UPC) Thomase Lubangy (45). Soud má rozhodnout, zda ho bude soudit za to, že najímal dětské vojáky.

Článek

Lubaga je prvním člověkem, jenž před soudem stanul kvůli občanské válce v Demokratické republice Kongo, která si vyžádala čtyři milióny obětí. Lubanga pokračoval v bojích na severu země i poté, co bylo v roce 2003 uzavřeno příměří, jež ukončilo pět let dlouhý konflikt.

Žalobce uvedl, že navštívil Lubangův tábor a viděl, že mezi vojáky jsou i desetileté hemské děti, které se připravují na boj Lendy. "Když jim (Lubanga a jeho zástupci) dodávali odvahu, také jim hrozili, že mohou být zabity, pokud se pokusí z tábora utéci.," uvedl prokurátor. Dětští vojáci pak byli instruováni, že mají "zabít všechny lendské muže, ženy a děti".

Lubanga popřel obvinění ze třech různých válečných zločinů. Jeho obhájci tvrdí, že se pokusil ukončit konflikt a je trestán, neboť odmítl dát mezinárodním společnostem těžební licence.

Lubanga byl zadržen loni v květnu v konžské metropoli Kinshase s obviněním, že nařídil únorovou vraždu devíti kambodžských vojáků, kteří operovali v mírových oddílech OSN na severovýchodě Konga. Lubanga byl do Haagu vydán letos v březnu.

Předběžný proces s Lubangou má trvat tři týdny.

Američané ICC nechtěli

 ICC vznikl v roce 2002 a je prvním stálým mezinárodním justičním orgánem, jehož úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů. Loni ICC vydal první zatykače na pět vůdců ugandské Armády božího odporu (LRA), která rovněž operuje v severovýchodním Kongu, a zahájil vyšetřování v souvislosti s válečnými zločiny v Kongu a súdánské oblasti Dárfúr.    

Proti ICC se stavějí Spojené státy, které se obávají, že by tento tribunál mohl být zneužit v politicky motivovaných případech proti americkým vojákům a civilistům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám