Hlavní obsah

KLDR ukázala novou zbraň. Podvodní dron jako jaderný nosič ještě nikdo nepoužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci přehlídky k sedmdesátému výročí podepsání dohody o příměří, která ukončila 27. července 1953 boje na Korejském poloostrově, ukázala KLDR nové zbraně. Kromě dronů, připomínajících americké MQ-1 Predatory, byla poprvé k vidění méně nápadná, ale hrozivější zbraň - podvodní bezposádkové plavidlo připomínající obrovské torpédo, které je zřejmě schopno nést jadernou nálož.

KLDR dál hrozí novými zbraněmi, ukázala podvodní dron, který zřejmě slouží jako jaderný nosičVideo: Reuters

 
Článek

Na přehlídce byly vidět dva velké černé podvodní drony velké jako balistické rakety. Na délku mají 20 metrů a průměr činí asi dva metry. Každý byl přepravován na tahači s návěsem a u hlavice seděli čtyři vojáci. Že nejde o raketu, bylo jasné při pohledu na zadní část, kde byl vidět zakapotovaný šroub určený pro pohyb pod vodou.

Zbraň je popisována různě - jako bezposádkové podmořské plavidlo, jaderné torpédo dlouhého dosahu nebo jaderný útočný podvodní dron. I když volba přesného označení činí potíže, většina expertů se shoduje, že má nést jadernou hlavici.

Nejblíže zřejmě má k ruskému konceptu jaderného torpéda Poseidon. Zatímco ruský Poseidon nese nejen jadernou hlavici, ale má i  jaderný pohon, což mu umožňuje operovat po takřka neomezenou dobu, severokorejské plavidlo bude mít zřejmě pohon bateriový. Není totiž nic známo o tom, že by Severní Korea někdy vyvíjela malý reaktor vhodný pro pohon ponorek, uvedl server The War Zone. Pro ohrožení blízkých zemí, jako je Jižní Korea a Japonsko, to však stačí.

KLDR také nemá dost velké ponorky, ze kterých by dron mohl být vypuštěn. Zřejmě by mohl být vypouštěn z pobřežní či plovoucí základny, třeba z upravené lodě.

Někteří experti ho označují názvem Haeil. Haeil-2 je menší severokorejský ozbrojený podmořský dron s odhadovaným dosahem 2000 km a průměrnou rychlostí 8 km/h, která je mnohem menší než rychlost torpéd.

Nová zbraň podle The War Zone ukazuje, že se Severní Korea snaží najít všechny možnosti dopravy jaderných zbraní k cíli a dál sází na jaderné hrozby.

FOTO: Severní Korea předváděla zbraně při oslavách 70. výročí konce korejské války

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám