Hlavní obsah

KLDR otestovala raketu Hwasong-15. Byla by schopná zasáhnout USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea oznámila, že v sobotu otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela vystoupala do výšky 5768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů, uvedla tisková agentura KCNA. Údaje ze zkoušky ukazují, že tato zbraň by teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části USA, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severní Korea otestovala raketu Hwasong-15

Článek

Podle KLDR raketa po necelých 67 minutách dopadla do předem určené oblasti ve vodách mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Tokio již v sobotu uvedlo, že střela dopadla do jeho výlučné ekonomické zóny západně od jeho pobřeží.

Podle vyjádření Pchjongjangu se jednalo o cvičný „překvapivý odpal“, který potvrdil připravenost KLDR provést smrtící jaderný protiútok proti nepřátelským silám. První test rakety Hwasong-15 uskutečnila Severní Korea v roce 2017.

„Důležité tady je, že toto cvičení bylo nařízeno týž den, bez předchozího upozornění. Doba mezi rozkazem a odpalem se s dalšími testy zřejmě bude zkracovat,“ prohlásil spolupracovník americké Carnegieho nadace pro mezinárodní mír Ankit Panda.

„Zdá se, že toto cvičení je způsob vůdce KLDR Kim Čong-una, jak sdělit Spojeným státům a (Jižní Koreji), že jeho země pokračuje ve zdokonalování svých dovedností v oblasti balistických střel pro možné použití v reálném čase,“ poznamenala bývalá analytička CIA Kim So.

Loni KLDR odpálila rekordní počet raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé rovněž varovali, že se KLDR může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

V pátek KLDR pohrozila „bezprecedentně“ tvrdou reakcí, pokud Jižní Korea a Spojené státy uskuteční plánovanou sérii vojenských cvičení. První cvičení by se měla uskutečnit příští týden a další by měla následovat v dalších týdnech a měsících. Už dnes ovšem USA a Jižní Korea uspořádaly cvičení letectva, do kterého se zapojil i amerických strategický bombardér, uvedla jihokorejská armáda. Podle několika zdrojů agentury Reuters by se dnes odpoledne mělo v reakci na severokorejský test rakety Hwasong-15 uskutečnit také společné cvičení letectva USA a Japonska. Podmínkou je, že to dovolí počasí.

Kim Čong-un dohlížel na vojenskou přehlídku. KLDR při ní předvedla mezikontinentální střely

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám