Hlavní obsah

KLDR odpálila raketu, zřejmě šlo o test balistické střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea odpálila v pátek neidentifikovatelný projektil směrem k Japonskému moři, uvedla jihokorejská agentura Jonhap. KLDR tak učinila jen několik hodin poté, co kritizovala Spojené státy, které navrhly vůči zemi další sankce kvůli nedávným raketovým testům.

Foto: Profimedia.cz

Severní Korea v tomto roce provedla už třetí test svých raket.

Článek

Agentura Bloomberg s odkazem na japonskou pobřežní stráž uvedla, že se zřejmě jednalo o test balistické střely. V letošním roce se jednalo už o třetí odpal podobné zbraně ze Severní Koreje.

KLDR před několika dny otestovala hypersonickou střelu, která letěla bezmála tisíc kilometrů, než úspěšně zasáhla cíl. Testu rakety byl dokonce fyzicky přítomen i vůdce země Kim Čong-un, stalo se tak poprvé od 20. března loňského roku.

Spojené státy přitom před pár dny orodovaly u OSN za další sankce vůči Pchjongjangu za celkem šest raketových testů, které KLDR uskutečnila od loňského září.

Severní Korea ukazuje svaly. Kim osobně dohlížel na test hypersonické střely

Svět

Podle americké ambasadorky u OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové se jednalo o porušení rezoluce Rady bezpečnost OSN.

Severní Korea raketové testy brání jako legitimní právo na sebeobranu. Státní zpravodajská agentura KCNA s odkazem na ministra zahraničí uvedla, že se USA cíleně snaží situaci eskalovat zaváděním nových sankcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám