Hlavní obsah

KLDR klade Soulu podmínky k obnovení provozu společné průmyslové zóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severní Korea zveřejnila v neděli podmínky, za kterých je ochotna obnovit provoz společné průmyslové zóny Kesong, z níž stáhla 53 000 svých zaměstnanců a který jí přinášel dvě miliardy dolarů ročně. Soul se podle Pchjongjangu musí vzdát všech "vojenských provokací".

Foto: Reuters

Uzavřený vstup do společné průmyslové zóny v Kesongu

Článek

Text, který zveřejnila oficiální tisková agentura KCNA, za nepřátelské činy označil letáky namířené proti severokorejskému režimu, které na balónech přes hranici posílají jihokorejští aktivisté, a také přípravy Soulu na další vojenské cvičení s USA, jež se má konat v srpnu.

"Toto jsou součásti konfrontačních činů a válečných praktik, které přijímá nepřátelská vláda, zatímco tvrdí, že chce normalizovat komplex v Kesongu," dodal mluvčí severokorejské Komise národní obrany, jejímž předsedou je Kim Čong-un. Opět obvinila Jižní Koreu, že její jednání způsobilo uzavření komplexu. Uzavřen byl během rozsáhlého americko-jihokorejského vojenského cvičení.

Pokud Soul skutečně znepokojuje budoucnost komplexu, "pak by měl přijmout opatření a zastavit všechny nepřátelské činy a vojenské provokace, které jsou zdrojem nastalé situace". Jejich ukončení "by bylo způsobem, jak znovu obnovit provoz, spojit komunikační linky a uvést Kesong do normálního provozu".

Kvůli napětí ve vztazích na Korejském poloostrově jihokorejská policie v sobotu zabránila místním aktivistům poslat přes hranici horkovzdušné balóny s letáky. Skupiny nicméně plánují další akce.

Omezení dodávek elektřiny

Jižní Korea stáhla v pátek poslední zaměstnance z průmyslové zóny a současně v pondělí omezila podle agentury Yonhap na minimum dodávky elektrické energie, protože zóna nefunguje.

Od spuštění komplexu v roce 2004 její dodávky do zóny vzrůstaly až na 100 000 kilowatů denně. V Kesongu podnikalo 123 jihokorejských firem. Nyní je dodáváno asi 3000 kW. Důvodem je, že v zóně stále funguje vodárna sloužící obyvatelům města.

Reklama

Výběr článků

Načítám