Hlavní obsah

Číňané pronikají do Pacifiku, chtějí modernizovat letiště na Kiribati

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané plánují modernizovat letiště na odlehlém ostrově Kanton, který je součástí státu Kiribati. Potvrzují to zjištění agentury Reuters. Americký koordinátor pro indopacifickou oblast Kurt Campbell v lednu varoval, že právě oblast Pacifiku by se mohla stát místem, kde se Západ dočká nepříjemného strategického překvapení a kam by se Peking mohl pokusit proniknout.

Foto: Profimedia.cz

Letiště na atolu Kanton

Článek

„Když se mne zeptáte, kde jsou místa, na nichž se můžeme dočkat nějakého strategického překvapení, ať už základny, nebo nějakých dohod a uspořádání, tak to může být v Pacifiku,“ uvedl Campbell při panelové diskusi ve washingtonském Středisku pro strategická a mezinárodní studia, který byl zaměřen na Austrálii.

Podle něj jde o nejzávažnější téma příštího roku nebo dvou: „Máme velmi málo času na spolupráci s našimi partnery Austrálií, Novým Zélandem, Japonskem a Francií, kteří mají zájem o Pacifik, abychom posílili naši hru.“ Varoval, že Spojené státy mají v pacifické oblasti strategické a historické zájmy, ale při podpoře regionu nedělají dost.

Čínská armáda využila pandemie. Tváří se vlídně, aby posílila vliv Pekingu

Svět

Modernizace ranveje na Kiribati 

K tomuto překvapení možná už dochází, upozornil list The Guardian. Zákonodárci z ostrova Kiribati sdělili na konci loňského roku agentuře Reuters, že Čína vypracovala plány na modernizaci vzletové a přistávací dráhy na jednom z kiribatských ostrůvků Kantonu.

Kanton sloužil během druhé světové války jako zastávka na zásobovací trase z USA na Nový Zéland a do Austrálie a také jako základna pro útok na Japonci okupované Gilbertovy ostrovy koncem roku 1943. Američané tam vybudovali ranvej dlouhou 1900 metrů.

Tu nyní plánují zmodernizovat Číňané. Kiribati, které o to Peking požádal, tvrdí, že jde o ryze civilní projekt s cílem zlepšit dopravu a podpořit turistický ruch. Kiribati z něj potřebuje peníze, protože nemá skoro žádné zdroje a patří mezi nejchudší země světa.

Austrálie a Nový Zéland se plánu, který se objevil loni v létě, obávají. Podle nich by mohlo jít o snahu Číny získat v oblasti opěrný bod.

Tchaj-wan vyslal stíhačky proti čínským jaderným bombardérům

Svět

Anna Powelsová ze Střediska pro obranná a bezpečnostní studia na novozélandské Masseyově univerzitě uvedla pro hlas Ameriky, že plány jsou znepokojující: „Kanton leží na velkých námořních linkách mezi Amerikou, Austrálií, Novým Zélandem a Asií. Je asi 3000 km od Havaje, kde sídlí americké indopacifické velitelství.“

Kiribati, které tradičně patřilo do západní sféry vlinu, na Velké Británii získalo nezávislost v roce 1979, roku 2019 uznávalo jako zástupce Číny Tchaj-wan, ale pak s ním přerušilo styky a navázalo styky s Pekingem. Ten za podobné kroky poskytuje ekonomickou podporu. Číně však mohlo jít o víc, než jen zbavit Tchaj-wan podpory jednoho z mála států, který jej diplomaticky uznával. Opozice na Kiribati se čínských plánů obává.

Reklama

Výběr článků

Načítám