Hlavní obsah

Kimova strýce nechali roztrhat smečkou psů, tvrdí hongkongský list

Novinky, Alex Švamberk
Londýn/Hong-kong

Korejský vůdce Kim Čong-un nařídil, aby jeho strýc Čang Song-tchek, odsouzený k smrti za zradu a kontrarevoluční činnost, byl zaživa roztrhán smečkou psů i se svými pěti poradci. Uvedl to britský list Daily Mail s odvoláním na zprávu hongkongského listu Wen-wej-pcho. Doposud se uvádělo, že byl rozstřílen kulometem.

Foto: Yonhap, Reuters

Čanga Song-tcheka vedou se spoutanýma rukama k soudu.

Článek

List tvrdí, že sedmašedesátiletý strýc byl spolu se svými pěti poradci svlečen donaha a zaživa vhozen od klece s psy, kteří tři dny nedostali nažrat. Smečka více než hodinu trhala těla odsouzených při trestu zvaném Čchüan-ťie.

Tato zpráva se v čínském tisku objevila již 12. prosince s tím, že exekuci přihlíželo 300 vysokých stranických funkcionářů.

Zatímco bulvární Daily Mail přebral zprávu s tím, že byla potvrzena, komentátor seriózního listu Daily Telegraph k ní přistupuje s nedůvěrou. Zmiňuje, proč by bylo potřeba 120 psů, když by jich stačil klidně půl tucet, a že celý scénář působí jako z nějaké staré bondovky, kde jsou v podzemním bunkru drženi žraloci. Nezdá se mu ani přítomnost tří set soudruhů.

Foto: Kyodo/File, Reuters

Vůdce Kim a jeho strýc Čang Song-tchek

Doplňuje i to, jak se zpráva dostala do světa. Převzal ji provládní singapurský list The Straits Times, který je známý svým vypjatým antikomunismem. Za zvláštní také považuje, že se text objevil jen v hongkongském deníku a v žádném jiném čínském listu.

KLDR nikdy neuvedla, že by byl takovýto trest vykonán, i když by to mohla být výstraha pro vzpurné soudruhy.

Varování pro Pchjongjang

Zveřejnění této zprávy se považuje za ukázku toho, že Peking ztrácí s Pchjongjangem trpělivost.

Čang byl mimo jiné obviněn i z trestných činů souvisejících s čínskými aktivitami v KLDR. Zmiňováno bylo, že prodal na padesát let pozemky v ekonomické zóně Rason. Tu vybudovala Čína.

Mezi dalšími zrádnými činy je i výprodej přírodních zdrojů, zejména uhlí, které také odebírá Čína. Stíhán byl i za to, že prodal drahé kovy, čímž podkopal finanční stabilitu země. Čína před několika měsíci koupila i část severokorejských zlatých rezerv.

Také se měl s čínskými obchodníky domluvit, že se severokorejské zboží prodávalo Číně pod cenou. [celá zpráva]

Foto: KCNA , Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-un

Spekuluje se, že si Kim odstraněním strýce upevnil moc, i když strýc byl právě tím, kdo jej prosazoval. Podle jiných hypotéz se ale uvádí, že v KLDR zatím stále ještě probíhá boj o moc.

Proces také může souviset s otázkou budoucí ekonomické orientace země. Čang údajně prosazoval zavedení reforem ekonomiky podle čínského vzoru, čemuž tvrdé konzervativní jádro silně bránilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám