Hlavní obsah

Kim splnil další slib, Severní Korea Američanům předala ostatky padlých vojáků

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea v pátek předala americké straně část pozůstatků amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrově padli za války v letech 1950-53. Oznámil to Bílý dům. Pchjongjang tak plní slib, který dal v červnu na summitu v Singapuru severokorejský diktátor Kim Čong-un prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Šéf Bílého domu už Kimovi poděkoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea Američanům vrátila ostatky padlých vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Letoun amerických ozbrojených sil, který podle zprávy jihokorejské agentury Jonhap k vyzvednutí ostatků odstartoval z jihokorejské letecké základny, ostatky převezl z KLDR na základnu Osan jižně od Soulu.

Podle válečných historiků jsou na území KLDR ostatky celkem asi 5 300 amerických vojáků. Jihokorejské zdroje uvádějí, že v pátek jich bylo ze severu převezeno 55. Formální ceremoniál návratu ostatků se na letecké základně uskuteční 1. srpna.

Za korejské války padlo celkem okolo 36 tisíc Američanů. Dalších 7 tisíc bylo vyhlášeno za nezvěstné a předpokládá se, že jejich ostatky jsou v KLDR. K zatím poslednímu předání ostatků došlo v roce 2007, kdy jich bylo ze Severní Koreje převezeno šest.

Díky, Kime

Americký prezident Donald Trump severokorejskému vůdci Kim Čong-Unovi za navrácení ostatků padlých vojáků poděkoval. "Po tolika letech to bude pro mnoho rodin skvělý moment," napsal Trump s tím, že ostatky budou brzy dopraveny do USA. "Děkuji, Kim Čong-une," dodal.

Ještě před Trumpovým tweetem vydal prohlášení Bílý dům, ve kterém ocenil postup Pchjongjangu. "Postup Severní Koreje a proces pozitivní změny nás povzbudil," uvedl Trumpův úřad.

Zlikvidovaná jaderná střelnice

První slib Kim Čong-un splnil už na konci května, tedy ještě před schůzkou a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Severokorejci za přítomnosti zahraničních novinářů zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko. [celá zpráva]

Exploze se zaměřily na tři tunely vedoucí do podzemního testovacího zařízení a na řadu pozorovacích věží v jejich okolí, uvedla AP. Vstupy se při explozích zhroutily, čímž byly tunely zablokovány.

Zničení střediska mohli přihlížet novináři z Číny, Británie, Ruska, Spojených států a Jižní Koreje. KLDR se ale dočkala kritiky za to, že k demolici nepřizvala mezinárodní inspektory.

Reklama

Výběr článků

Načítám