Hlavní obsah

Kim Čong-un podstoupil operaci kotníku a provedl čistku v armádě

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je po operaci cysty v kotníku. Tvrdí to tajná služba Jižní Koreje. To je podle ní také důvod, proč se vůdce neobjevil už šest týdnů na veřejnosti. Nemoc mu ale nezabránila v čistce, kterou provedl v armádě. Suspendoval údajně 200 důstojníků a zpráva rozvědky hovoří také o popravách. Od začátku roku jich KLDR provedla kolem padesátky.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s generály.

Článek

Zprávy tajné služby hovoří o tom, že cysta v kotníku byla Kim Čong-unovi diagnostikovaná v  květnu. Do Pchjongjangu pak byli povoláni zahraniční odborníci, kteří Kima operovali v září nebo v říjnu.

Na veřejnosti se pak Kim ukázal v polovině října a pohyboval se s vycházkovou holí.

Nepřítomnost nejvyššího vůdce na veřejnosti vyvolala četné spekulace o jeho zdraví a mocenském boji ve vedení země. Jedenatřicetiletý Kim se naposledy objevil 3. září s manželkou na koncertě.

Od té doby severokorejská média nezveřejnila až do 14. října žádné aktuální snímky, což zavdalo důvod k otázkám, neboť Kim se jinak v oficiálních záběrech z KLDR objevoval prakticky denně.

Reklama

Související články

Kam zmizel Kim Čong-un? Operovali mu kotníky

Operaci obou kotníků podstoupil vůdce Severní Koreje Kim Čong-un. Zotavuje se v nemocnici v Pchjongjangu. Uvedly to jihokorejské zdroje, které tak vysvětlily...

Výběr článků

Načítám