Hlavní obsah

Kim Čong-un dostal ve volbách sto procent hlasů

– Pchjongjang

Severokorejský nejvyšší vůdce Kim Čong-un, který kandidoval v nedělních parlamentních volbách v okrsku u posvátné hory Pektu, získal 100 procent hlasů. Tuto informaci přinesl v pondělí místní tisk, který si pospíšil s ujištěním, že Kim získal nejen stoprocentní podporu hlasujících, ale také volební účast byla stoprocentní, napsala agentura AP.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

O jeho vítězství nebylo pochyb, protože stejně jako kandidáti ve všech ostatních okrscích šel do voleb coby jediný uchazeč. Volby v zemi jsou v podstatě jen politickým rituálem, který pošle do parlamentu další várku předem vybraných kádrů. Konají se obvykle jednou za pět let.

Výsledky z dalších okrsků zatím nejsou známy, ale sledovat se bude především volební účast, která se tradičně – alespoň podle severokorejských informací – blíží sto procentům.

A analytici také chtějí zjistit, zda nově vybraní poslanci budou odrážet generační výměnu, kterou se Kim Čong-un snaží upevnit vlastní moc a nahradit staré kádry mladšími a loajálnějšími.

Severokorejský parlament se schází jen zřídka, často jen jednou ročně, a v praxi má jen mizivé pravomoci.

Reklama

Související články

Kimova manželka údajně čeká druhé dítě

Manželka severokorejského diktátora Kim Čong-una pravděpodobně čeká druhé dítě. Na veřejnosti se objevila v podobném těhotenském oblečení, jaké nosila i krátce...

Výběr článků

Načítám