Hlavní obsah

Kim a Trump museli v zájmu diplomacie obědvat šestichodový mišmaš

Singapur
Aktualizováno

Podepsání historické dohody mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským diktátorem Kim Čong-unem o jaderném odzbrojení KLDR výměnou za bezpečnostní záruky předcházel vydatný oběd. Šestichodové menu sestávalo z vybraných korejských a amerických lahůdek. Jídelníček státníků zveřejnila světová média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump a Kim Čong-un společně poobědvaliVideo: Reuters

 
Článek

Historický oběd zahájil dvouchodový předkrm. Nejprve přišel na řadu krevetový koktejl podávaný s avokádovým salátem. Jako druhý chod – stále pouze předkrm – bylo státníkům donedávna znepřátelených zemí naservírováno asijské mangové kerabu s medovo-limetkovým dresinkem a čerstvou chobotnicí. Poté si Trump a Kim pochutnali na tradiční korejské plněné okurce.

Jako hlavní chod dostaly delegace amerického prezidenta a severokorejského vůdce v singapurském hotelu Capella naservírované hovězí žebírko s gratinovanými bramborami, brokolicí vařenou v páře a omáčkou z červeného vína.

Po žebírku přišel na řadu další asijský chod; kombinace sladkokyselého křupavého vepřového a smažené rýže Jang-čou. Smažená rýže Jang-čou je specialitou ze stejnojmenné čínské provincie sestávající z krevet, vajec a vepřového masa. Druhým hlavním chodem byla treska dušená v sójové omáčce s ředkví.

Na závěr společného oběda si Donald Trump a Kim Čong-un vychutnali čokoládový dort Ganache tart a americkou vanilkovou zmrzlinu Häagen-Dazs s třešňovou polevou. Tečkou za společným obědem se stal tradiční francouzský koláč Tropezienne původem z oblasti letoviska Saint-Tropez. Zda státníci snědli všechno, není známo.

Po obědě Trump ukázal bestii

Po obědě americký prezident Donald Trump umožnil severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi nahlédnout do interiéru své obrněné limuzíny, která je známa pod přezdívkou bestie (The Beast). Deník Daily Mail poznamenal, že diktátor, který je znám svou slabostí pro americkou kulturu a západní luxus, si vůz prohlížel s úsměvem.

Limuzínu, které se říká také Cadillac One, si američtí prezidenti vozí na všechny zahraniční cesty, neboť je významnou součástí jejich ochrany. Je vybavena zbraněmi či kevlarovými pneumatikami, je schopna odolat vojenskému i chemickému útoku. V automobilu jsou mimo jiné kyslíkové přístroje či zásoba krve s prezidentovou krevní skupinou.

Deník The Washington Post uvedl, že také Kim má speciální limuzínu - opancéřovaný Mercedes Benz S600, kde má mimo jiné k dispozici mobilní toaletu.

Anketa

Dodrží podle vás Kim Čong-un dohodu o jaderném odzbrojení?
Ano
33,3 %
Ne
33,3 %
Nevím
33,4 %
Celkem hlasovalo 2538 čtenářů.

Obědové menu Trumpa a Kima

  • Krevetový koktejl 
  • Asijské mangové kerabu
  • Plněná okurka
  • Hovězí žebírko
  • Vepřové a rýže Jang-Čou
  • Treska v sojové omáčce
  • Dort Ganache Tart
  • Vanilková zmrzlina
  • Koláč Tropezienne

Reklama

Výběr článků

Načítám