Hlavní obsah

V Almaty zemřelo 13 policistů, dvěma měli useknout hlavu

Almaty
Aktualizováno

Demonstrace v největším kazachstánském městě Almaty mají na kontě oběti na životech. Při střetech s protestujícími zahynulo nejméně 13 policistů, dalších 353 jich má být zraněno, napsala agentura TASS. Dvěma z nich byla useknuta hlava, uvedla televize Chabar 24 s odkazem na kancelář městského velitele v Almaty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Kazachstánu vtrhli na letiště v AlmatyVideo: Reuters

 
Článek

„Toto je důkaz teroristické a extremistické povahy formací banditů,“ citovala televize prohlášení velitele. Původně se uvádělo 12 mrtvých policistů

O případných obětech na straně demonstrujících kazachstánské úřady neinformují. Tamější ministerstvo zdravotnictví pouze uvedlo souhrnné statistiky. Podle poslední bilance zranění utrpěla zhruba tisícovka lidí a čtyři stovky jsou v nemocnicích, z toho 62 bylo v kritickém stavu.

Rusko vyslalo do Kazachstánu výsadkáře

Evropa

Policejní mluvčí v Almaty ve čtvrtek ovšem hovořila o „likvidaci“ desítek lidí útočících na vládní budovy v tomto městě. Některá zahraniční média to interpretují jako potvrzení, že střety si vyžádaly i desítky mrtvých mezi demonstranty.

Agentura TASS přinesla také zprávu, že demonstranti v Almaty obklíčili dvě nemocnice a nedovolili pacientům a zdravotnickému personálu projít, uvedla televize Chabar-24.

Do centra Almaty vjely transportéry. Zlikvidovali jsme desítky lidí, oznámila policie

Svět

„Podle vedení policie v Almaty teroristé nevpouštějí pacienty, ale ani lékaře a zdravotnický personál do nemocnic, čímž ohrožují životy a zdraví civilistů," uvedla moderátorka. Útočníci měli dokonce zranit více než 10 lékařů, zaznělo ve vysílání. Ověřit zprávy z dalších zdrojů je v současné chvíli nemožné.

Ostatní nemocnice podle vysílání pracují, hlavní zátěž jde na chirurgickou jednotku a jednotku intenzivní péče.

Podle agentury Interfax jsou mimo provoz letiště ve městech Almaty, Aktay a Aktobe. Kazašská televize Chabar 24 oznámila, že při nepokojích v Almaty byly zničeny její kanceláře i kanceláře čtyř dalších stanic Mir, Kazachstán, Eurasia a KTK. Drahé vybavení bylo zničeno, kamery ukradeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám