Hlavní obsah

Německý kancléř ležel na letištní ploše, na Tel Aviv letěly rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké chvíle si v úterý večer prožil německý kancléř Olaf Scholz a jeho tým. Právě se chystal odletět z Tel Avivu, když se rozezněl poplach. Jeho letadlo bylo evakuováno a kancléř zamířil do krytu.

Popisek: Letadlo s německým kancléřem muselo být evakuovánoVideo: Reuters

 
Článek

Celá akce trvala jen několik desítek minut. Poté, co se rozezněly sirény, posádka a cestující letadla, stejně jako dalších letadel na Ben Gurionově letišti, museli stroj opustit a ulehnout na letištní plochu.

Jak uvedl deník Bild, který o události informoval, německý kancléř na vlastní oči viděl protiraketový systém Iron Dome v akci, když mu nebe nad hlavou rozzářily dva výbuchy sestřelených raket.

Poté byl Scholz odveden do protiraketového krytu v letištní budově (i když první zprávy hovořily o tom, že byl odvezen zpět na německou ambasádu). Tam zůstal několik minut.

Příslušníci Spolkového kriminálního úřadu (BKA) následně prohledali celé letadlo. Kontrola proběhla v pořádku a kancléř v bezpečí odletěl do Káhiry.

Scholz na úterní návštěvě Tel Avivu uvedl, že Německo bude vždy stát po boku Izraele. Dodal, že k tomu zemi zavazuje její odpovědnost za holokaust.

„Jak jsem řekl minulý týden v Bundestagu, v těžkých dobách má Německo jen jedno místo, a to je po boku Izraele,“ řekl Scholz. „Je důležité dnes zde v Izraeli, v této obtížné situaci, jasně říci: Německá historie a naše odpovědnost vyplývající z holokaustu nám ukládá zajistit existenci a bezpečnost Izraele,“ dodal na společné tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Antisemitismus u nás trpět nebudeme. Scholz slíbil zákaz pro spolky podporující Hamás

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám