Hlavní obsah

Antisemitismus u nás trpět nebudeme. Scholz slíbil zákaz pro spolky podporující Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Antisemitismus Německo nestrpí, zakáže spolky podporující Hamás, oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Dodal, že mlčení palestinské autonomie k útoku na Izrael je ostudné. Místo Německa je výhradně po boku Izraele, řekl také Scholz v parlamentu. Izraeli slíbil podporu a varoval každého, kdy by chtěl útoku Hamásu zneužít.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Každý, kdo podporuje teroristické organizace, jako je Hamás, podléhá trestnímu stíhání,“ řekl Scholz podle webu deníku Der Tagesspiegel ve čtvrtečním projevu před zákonodárci.

Samotný Hamás je už v Evropské unii (stejně jako ve Spojených státech) na seznamu teroristických organizací. Německý zákaz ale nově dopadne na jiné spolky, například organizaci Samidoun usilující o propuštění vězněných Palestinců, informoval web týdeníku Die Zeit.

„Kde je jasné odsouzení teroristického násilí ze strany autonomní palestinské samosprávy a jejího prezidenta Mahmúda Abbáse?“ tázal se také Scholz. Varoval přitom šíitské hnutí Hizballáh před tím, aby se do bojů s Izraelem zapojilo.

Palestinský prezident Abbás se chystá do Moskvy

Blízký a Střední východ

Utrpení v Gaze? Vina Hamásu

Scholz zároveň potvrdil pozastavení veškeré německé humanitární pomoci pro palestinská území. Zákaz bude platit do ukončení revize.

„Naším měřítkem bude, zda a jak tyto projekty nejlépe poslouží míru v regionu a bezpečnosti Izraele,“ řekl. „Dokud nebude tato revize dokončena, nezpřístupníme žádné nové zdroje rozvojové spolupráce,“ řekl kancléř.

„Bohužel můžeme předvídat, že utrpení civilního obyvatelstva v Pásmu Gazy pravděpodobně dále poroste - ale i to je chyba Hamásu a jeho útoku na Izrael,“ řekl německý kancléř.

Zplynujte Židy, znělo na demonstraci v Sydney. Policie ale zatkla muže s izraelskou vlajkou

Svět

Jednání se Sísím, Erdoganem i katarským emírem

Scholz také řekl, že v koordinaci s Izraelem „vší silou“ usiluje o osvobození všech rukojmí zavlečených do Pásma Gazy. „Jsem v úzkém kontaktu s egyptským prezidentem Sísím, který má kontakty v Gaze. Dnes promluvím s tureckým prezidentem Erdoganem a přijmu katarského emíra,“ prohlásil ve čtvrtek Scholz. „Všichni tři mohou hrát důležitou roli při deeskalaci situace,“ dodal.

Německé ministerstvo zahraničí už dříve potvrdilo, že do Gazy bylo uneseno několik lidí s dvojím izraelsko-německým občanstvím. Je mezi nimi i Shani Louková, s jejímž bezvládným polonahým tělem si teroristé natočili hrozivé video. Ve čtvrtek stále nebylo jasné, zda je mladá dívka ještě naživu.

Berlín už dříve dal Izraeli souhlas k použití dvou bojových dronů Heron TP při odvetných úderech na Hamás, oznámil s odvoláním na své zdroje magazín Spiegel. Německo si pronajalo pět těchto dronů izraelské výroby, dva z nich se nyní v Izraeli učili ovládat němečtí operátoři. Ti se však vrátili do Německa poté, co útok teroristického Hamásu začal.

V Kanadě zatkli muže poté, co slovně rušil demonstraci na podporu Palestiny

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám