Hlavní obsah

Kamera zachytila, jak malá říčka během pár hodin přerostla v devastující veletok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časosběrné záběry agentury AP zachycují, jak se nenápadná řeka Duber v severním Pákistánu během 48 hodin proměnila v ničivý veletok a zpustošila vše, co jí stálo v cestě. Katastrofální záplavy, které Pákistán sužují už od června, mají už více než 1200 obětí včetně více než čtyř stovek dětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Dramatická proměna poklidné říčky v rozbouřený tok při záplavách v PákistánuVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco na začátku videa je hladina řeky velmi nízko a koryto působí spíš suchým dojmem, s přibývajícími hodinami tok mohutní, až začne ničit stavby v okolí.

Záběry, které v pátek rozeslala agentura AP, zachytil statistik pákistánského ministerstva zdravotnictví Saíd Anwar 26. srpna.

„Mnoho lidí přišlo o své domovy, obchody a majetek. Všechny silnice jsou zničené a lidé nemají přístup k potravinám a lékům,“ konstatoval.

Foto: Reuters

Záplavy v Pákistánu

Povodně související s mimořádně silnými monzuny sužují Pákistán už od poloviny června a zatím stále není konec. V provincii Sindh na jihu země, kde se očekávají nové povodně, pomáhají záchranáři milionům dalších lidí evakuovat se na bezpečnější místa.

Provincie Sindh patří k oblastem, které byly záplavami postiženy nejvíce. V uplynulém týdnu navíc lijáky znovu způsobily rozvodnění řeky Indus, jež protéká Pákistánem od severu k jihu a vlévá se do Arabského moře.

Foto: Reuters

Záplavy v Pákistánu

Záplavová vlna se nyní blíží k velkým městům provincie Sindh, varoval pákistánský úřad pro řešení katastrof. Do oblasti byly vyslány na pomoc vojenské vrtulníky a čluny. „Je to závod s časem,“ upozornil mluvčí provinční vlády Murtáza Vaháb.

Dětský fond OSN (UNICEF) varoval, že humanitární situace se v příštích dnech a týdnech může v zemi dále zhoršit, protože v regionech, které jsou stále pod vodou, jsou očekávány další silné srážky. Ohroženy jsou miliony dětí a statisíce těhotných žen, uvedl UNICEF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám