Hlavní obsah

Kaddáfího syn dal povraždit zajaté povstalce i neposlušné vojáky

– Tripolis
Novinky,

Nálezy masových hrobů potvrzují brutalitu Kaddáfího syna Chámise, jehož osud stále není znám. Může být stíhán za válečné zločiny. V okolí Tripolisu se podle vzbouřenců našly už čtyři masové hroby.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Rebelové u zničeného tanku

Článek

V jednom jsou podle úterní zprávy reportéra BBC Andrewa Hoskena těla důstojníků a vojáků, kteří odmítli poslušnost hroutícímu se režimu. Hosken viděl masový hrob odkrytý na jihovýchodě města u kasáren, kde sídlila 32. brigáda, které velel Kadáfího syn Chámis.

Brigáda je známa svou brutalitou. Podle vzbouřenců 23. srpna zabila 50 zajatců a zapálila skladiště, kde byli zadržováni. O dva dny dříve zabila 17 zadržovaných v provizorní věznici ve čtvrti Gargur v Tripolisu. Mezi Gargurem a Kaddáfího komplexem Báb Azízíja bylo 26. srpna nalezeno 18 těl. [celá zpráva]

Osud Chámise zatím není znám. Rebelové se domnívají, že byl zabit v bojích u Bani Valídu a pohřben. Jisté to však není. Podle listu International Business News, který se odvolává na velitele vzbouřenců Mahdího Harátího, byl Chámis zastřelen v sobotu v bojích asi 80 kilometrů od Tripolisu. Harátí je zástupce velitele ozbrojených sil v Přechodné národní radě.

Žaloba na Chámise

Ve smrt Chámise zřejmě nevěří ani Mezinárodní trestní soud (ICC). Jeho hlavní žalobce Louis Moreno Ocampo zvažuje, že na něj podá žaloby pro válečné zločiny, jak tomu udělal už v případě Muammara Kaddáfího a jeho syna Sajfa Isláma. [celá zpráva]

„Víme, že Chámis by taky měl být stíhán, protože byl velitelem brigády, která byla nejaktivnější v případě některých zločinů,“ řekl v pondělí Moreno Ocampo agentuře Reuters. ¨Nemůžeme tedy vyloučit ani vydání zatykače,“ uvedl a dodal: „Uvidíme, co se stane, protože Libyjci chtějí některé případy vyšetřovat sami.“

ICC tentokrát nespěchá, protože v minulosti čelil kritice, že zatykače na Kaddáfího vydal příliš brzo, a mohl tak prodloužit konflikt. Kaddáfí kvůli nim nemůže odejít do exilu a je nucen bojovat.

Kaddáfího vojáci využívali děti jako lidské štíty

Organizace Lékaři za lidská práva (PHR) uvedla, že Kaddáfího vojáci v Misurátě využívali místní obyvatele jako lidské štíty.

"Čtyři svědci uvedli, že Kaddáfího jednotky zadržely 107 civilistů a používaly je jako lidské štíty, aby chránily válečný materiál před útoky NATO na jihu Misuráty," píše se ve zprávě. "Jeden otec řekl PHR, že vojáci nutili jeho dvě malé děti, aby si sedly na tank, a vyhrožovali rodině, že musí rovněž zůstat na místě. Pokud by na místo zaútočilo NATO, měli také zemřít," citovala text agentura AP.

Vojáci také stáli za hromadnými vraždami, bitím a vydíráním. Mešity, školy a trhy využívali jako sklady zbraní. Tým také obdržel kopii vojenských rozkazů, podle kterých Kaddáfí nařídil vojákům, aby nechali civilisty v Misurátě hladovět, zatímco schraňovali potraviny a znemožňovali přístup humanitární pomoci. Další "válečnou zbraní" bylo znásilňování, řekl AP jeden z autorů zprávy Richard Sollom z PHR. Není však známo, o jak rozšířenou praktiku se jednalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfí se vzdává, nabízí svoji demisi

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vzdal svůj boj o setrvání u moci. Ústy svého mluvčího v neděli vzkázal, že je ochoten jednat o předání vlády. Informovala o tom...

Výběr článků

Načítám