Hlavní obsah

Kaddáfího chemické zbraně jsou zlikvidovány

Novinky, rei
Washington

Spojené státy a Libye minulý týden po třech měsících dokončily likvidaci posledních zbytků chemického arzenálu někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. S odkazem na americké představitele to v pondělí uvedl deník The New York Times (NYT).

Článek

„Je to významný posun. Ačkoliv bylo množství libyjských chemických zbraní relativně malé, podmínky pro likvidaci byly obtížné vzhledem k počasí, poloze a bezpečnostní situaci v místě, kde bojují místní kmeny a hrozí krádeže a diverzní akce,“ komentoval úspěch zbrojní expert Paul F. Walker, který v minulosti pomáhal s likvidací amerických a ruských chemických arzenálů.

Bomby a granáty se smrtícím horčičným plynem likvidovali specialisté vycvičení v Německu a Švédsku. Posledních dvou tun chemických látek se zbavovali od listopadu v odlehlém koutě Libyjské pouště zhruba 650 kilometrů na jihovýchod od Tripolisu. Poslední dělostřelecký granát byl zlikvidován 26. ledna.

Je to jeden z mála úspěchů, jichž bylo v Libyi po pádu režimu Muammara Kaddáfího před dvěma lety dosaženo, podotkl NYT s tím, že nová vláda nemá zemi pod kontrolou a bezpečnostní složky jsou častým terčem útoků a únosů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám