Hlavní obsah

Kaddáfí: Evropa musí zaplatit bývalým koloniím

– ADDIS ABEBA
Novinky, rei

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se během svého mandátu ve funkci předsedy Africké unie (AU), do níž byl zvolen v pondělí, bude snažit od evropských mocností získat peněžní kompenzace pro bývalé kolonie a omezovat vliv Západu. Západní nenasytnost je podle něj zdrojem problémů Afriky i dnes. Podle něj je jejím přímým důsledkem nárůst pirátství zejména u somálského pobřeží.

Článek

Kaddáfí to prohlásil ve čtvrtek při své první návštěvě ústředí AU v Addis Abebě po zvolení, informoval keňský server Daily Nation. Kaddáfí mimo jiné uvedl, že pirátství Somálců podle něj není zločinem.

„Je to odpověď hamižným západním národům, které nelegálně narušují a zneužívají somálské vodní zdroje. Není to pirátství, je to sebeobrana,“ argumentoval Kaddáfí s tím, že některé země, a zvláště západní, narušují somálské teritoriální vody v rozporu s mezinárodním právem.

„Mohou žít na jiné planetě“

„Jestliže (západní státy) s námi nechtějí slušně žít, mohou jít na jinou planetu, tato je naše,“ dodal Kaddáfí.

Plánuje prý přesvědčit africké vůdce ke vznesení finančních nároků u bývalých koloniálních mocností za minulá příkoří. Libye prý ještě tento týden vyzve Itálii, aby jí v příštích dvaceti letech každoročně platila čtvrt miliardy dolarů. Italský parlament prý s platbami souhlasí. Kaddáfí už 40 let odmítá pozvání k návštěvě Itálie.

Reklama

Související články

Kaddáfí je novým předsedou Africké unie

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se v pondělí stal novým předsedou Africké unie (AU). Kaddáfí na postu nahradí tanzanského prezidenta Jakaya Kikwete.

Výběr článků

Načítám