Hlavní obsah

K vražednému útoku na francouzské vojáky v Mali se přihlásila odnož Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K sobotnímu útoku na ozbrojené vozidlo francouzské armády, při němž zemřeli dva vojáci, se v úterý přihlásila místní odnož teroristické sítě Al-Káida označovaná jako Skupina podporující islám a muslimy (JNIM). Současně odmítla, že by stála za útokem v sousedním Nigeru, při němž o víkendu zemřelo přinejmenším 100 lidí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský voják v Mali

Článek

Sobotní útok byl spáchán na východě země. Skupinu skupinu vojáků v obrněných vozidlech na průzkumné misi zasáhla exploze nastražené nálože. Dva vojáci při explozi zahynuli, jeden další voják utrpěl zranění, která ho podle francouzských úřadů neohrožují na životě.

Francouzská armáda působí v Mali od roku 2014 v rámci mise Barkhane, jejímž cílem je potlačit působení islámských teroristů v zemi, kterou o dva roky dříve skoro ovládli.

Krvavý útok v Nigeru

Víkendový útok v Nigeru, který přišel v den oznámení výsledků prvního kola tamních prezidentských voleb, si podle posledních informací místních úřadů vyžádal nejméně 100 mrtvých a několik desítek raněných. JNIM tento útok odsoudila a odmítla, že by za ním stáli její bojovníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám