Hlavní obsah

K útoku v Mali s 54 mrtvými se přihlásil Islámský stát

Bamako

Islámský stát se prostřednictvím své agentury Amak přihlásil k pátečnímu útoku na základnu vojáků v Mali, při kterém zahynulo 54 lidí, uvedl list The Guardian s tím, že to nedoložil žádnými důkazy. V oblasti mezi Mali, Nigerem a Burkinou Faso působí několik skupin radikálních islamistů napojených na Al Káidu i Islámský stát. IS se přihlásil i k sobotnímu atentátu na francouzského vojáka.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský voják

Článek

Útok na post mezi městy Ménaka a Ansongo nedaleko hranic s Nigerem, který kolem poledne zahájilo ostřelování, přežilo jen dvacet vojáků. Útočníci, z nichž část jela na motorkách, se rychle stáhli do Nigeru.

Při útoku na základnu v Mali zemřelo padesát vojáků

Svět

IS se přihlásil i k sobotnímu atentátu, při kterém zahynul 24letý francouzský voják Roman Pointeau, když jeho obrněné vozidlo najelo na nastraženou nálož.

Pointeau se stal 28. francouzským vojákem zabitým v Mali od začátku francouzské vojenské operace v africké zemi v roce 2013. Mali je nejnebezpečnější zemí pro příslušníky mezinárodních sil, už jich tam zahynulo 124, uvedl list The Guardian.

Už 30. září při útoku na základnu v Mali zahynulo 38 vojáků.

Při útoku radikálů zahynulo 25 malijských vojáků

Svět

Během sobotní hlídky také zahynuli dva maliští vojáci. „Během hlídky vozidlo ozbrojených sil Mali bylo improvizovanou náloží vyhozeno do povětří. Bilance činí dva mrtvé a šest zraněných,” uvedla armáda na Twitteru.

V roce 2012 ovládli radikálové sever Mali a postupovali na hlavní město Bamako. Na začátku roku 2013 je zastavila až francouzská intervence, která je vytlačila z velkých měst, ale nezlikvidovala. Džihádisté, kteří se přeskupili, se pohybují i v sousedních zemích a podnikají útoky.

V oblasti byly roce 2014 za podpory Francie vytvořeny společné síly, do nichž vyslaly své vojáky Burkina Faso, Čad , Mali, Mauritánie a Niger. Chybí jim však finance, a tak je tvoří jen 4000 vojáků místo 5000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám