Hlavní obsah

K útoku na mosambické město Palma se přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maputo

K útoku na severu Mosambiku, při němž minulý týden zemřelo pět desítek lidí, se v úterý přihlásil Islámský stát (IS). Tato teroristická organizace v posledních letech přenesla těžiště svých operací do Afriky.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

Na město Palma minulou středu zaútočilo několik set radikálů, kteří napadali obchody, banky i kasárna.

Na stránce své agentury Amak IS oznámil, že se jeho bojovníci po střetu s bezpečnostními silami zmocnili města Palma, v jehož blízkosti leží plynové zařízení řízené francouzskou firmou Total. Že by kontroloval město, odkud se vyváží zemní plyn, jiné zdroje nepotvrzují, i když při útoku pronikli radikálové až do města.

IS ve svém prohlášení dodal, že o život přišlo 55 lidí včetně vojáků a že se jeho bojovníci zmocnili automobilů a zničili budovy.

Vláda v neděli potvrdila, že po bojích zůstalo několik desítek mrtvých. Podle médií je mezi nimi jeden občan Jihoafrické republiky a britský tisk oznámil, že zemřel také jeden Brit.

Město Palma leží v provincii Cabo Delgado, v níž od roku 2017 útočí islámští radikálové a město obklíčili. Od té doby tam zahynulo asi 2500 lidí a domovy opustilo na 700.000 obyvatel.

Původně se uvádělo, že útočila skupina Šabáb, i když nebylo jasné, zda mělo jít o stejnou skupinu, jaké operuje v Somálsku, oznámila americká stanice NPR.

IS v Africe nebezpečně posiluje

Útok z minulého týdne poukazuje na stoupající bezostyšnost IS, uvedl podle agentury zvláštní vyslanec amerického ministerstva zahraničí pro globální koalici pro porážku IS Reuters John Godfrey: „Tyto útoky jsou příšerné a ukazují na absolutní lhostejnost k životu, pohodlí a bezpečnosti místních obyvatel. Podobné útoky jsou jasnými ukazateli, že IS aktivně chce i nadále šířit zhoubnou aktivitu na nových frontách.”

V posledních letech přenesl IS těžiště svých operací na sever a východ Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám