Hlavní obsah

Jsem nevinen, tvrdí Australan obviněný z vraždění v mešitách v Christchurchi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Jsem nevinen, prohlásil v pátek u soudu v novozélandském Christchurchi prostřednictvím videopřenosu osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant. Muž je obviněn z rasistických útoků na dvě mešity, při nichž v polovině března zemřelo 51 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brenton Tarrant na záběrech od soudu z 16. březnaVideo: AP

 
Článek

Média uvádějí, že ve chvíli, kdy advokát oznamoval nevinu svého klienta, na tváři Tarranta se objevil lehký úsměv. Jinak prý prostřednictvím kamer pozorně sledoval dění v soudní síni plné příbuzných obětí a lidí zraněných při březnové střelbě. Řada zraněných či příbuzných obětí budou během procesu vystupovat jako svědci.

„Jen chci vidět jeho stupidní obličej,“ řekl Abdul Aziz Wahabzadah, který v den krveprolití vyhnal střelce z druhé mešity, přestože měl sám v ruce jen nenabitou zbraň. „Pomalu se blíží to, nač čekáme. Ale potrvá to. Dny jako tenhle to všechno vrátí zpátky,“ řekl s odkazem na rozpolcenost mnohých příbuzných obětí, kteří chtějí potrestání vraha, avšak u soudu se jim vracejí nepříjemné vzpomínky na tragické chvíle.

Nynější soud řešil pachatelův duševní stav.  Znalci z oboru psychiatrie rozhodli, že Tarrant je schopný proces absolvovat a soud začátek jednání stanovil na 4. května příštího roku.

Obžaloba má 92 bodů. Tarrant je obviněn z 51násobné vraždy, také ze 40 pokusů o vraždu a z teroristického útoku.

Australan se momentálně nachází ve speciální věznici s nejpřísnějšími bezpečnostními opatřeními, která je asi 1000 kilometrů vzdálená od Christchurch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám