Hlavní obsah

Jižní Korea obvinila KLDR z potopení lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Washington

Americký prezident Barack Obama ve středu označil potopení jihokorejské korvety Čchonan Severní Koreou za "akt agrese představující výzvu mezinárodnímu míru a bezpečnosti". Jeho jihokorejský protějšek I Mjong-bak oznámil krátce předtím přijetí energických diplomatických opatření proti KLDR. Oba reagovali na oznámení mezinárodní komise, že katastrofu vyvolalo severokorejské torpédo.

Článek

Podle závěrů komise, které byly ve středu zveřejněny v Soulu, existují "přesvědčivé důkazy pro závěr", že korvetu 26. března potopilo severokorejské torpédo. "Žádné jiné hodnověrné vysvětlení zjištěných faktů není," citovala agentura DPA z prohlášení.

Části torpéda vyloveného v místě potopení lodi se shodují s nevybuchlým severokorejským torpédem, nalezeným před několika lety na jihokorejském břehu, dodávají odborníci.

KLDR pohrozila protiopatřeními

Pchjongjang ale obvinění Soulu odmítl jako vymyšlená a pohrozil ostrými protiopatřeními včetně válečných, pokud by měl být stíhán sankcemi. "Závěry byly svévolně a podvodně nastrojeny skupinou zrádců s cílem jistých politických a vojenských cílů", citovala severokorejská agentura KCNA prohlášení Komise národní obrany.

Čína, která nejčastěji severokorejský režim podporuje, se k obvinění nevyjádřila. Náměstek čínského ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaj pouze charakterizoval potopení jako "nešťastné", a vyzval k zachování bezpečnosti na Korejském poloostrově.

Velká Británie odsoudila KLDR za "zjevné pohrdání mezinárodními závazky". Obamův mluvčí Robert Gibbs označil útok za další důkaz nepřijatelného chování Pchjongjangu a jeho pohrdání mezinárodním právem.

Prezident I Mjong-bak v reakci na závěry komise oznámil energické kroky, ale pouze mírové.

Již dříve jihokorejská média oznámila nalezení nezvratných důkazů o vině KLDR za zkázu hlídkové korvety. Patří mezi ně část pohonu torpéda s nápisem, nalezený na dne moře nedaleko místa výbuchu. Nápis prý je napsán severokorejským způsobem. Z potopení lodě je prý podezřelá severokorejská miniponorka o výtlaku 85 tun.

Reklama

Související články

U Koreje vyzvedli záď potopené fregaty

Jihokorejští specialisté vyzvedli za pomoci mohutného plovoucího jeřábu ve čtvrtek ráno záď potopené fregaty Čchonan. Chtějí zjistit, co bylo příčinou výbuchu,...

Korejskou loď potopilo torpédo

Podle člena mezinárodního vyšetřovacího týmu byly mezi troskami potopené jihokorejské fregaty Čchonan nalezeny úlomky torpéda. Uvedly to ve čtvrtek tiskové...

Výběr článků

Načítám