Hlavní obsah

Je Zelený čtvrtek, připomínka Ježíšovy poslední večeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají Kristovu poslední večeři s apoštoly. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Má to připomínat Kristovu pokoru. Podle letošního rozhodnutí papeže Františka by se nově obřad mytí nohou mohl týkat i žen.

Foto: Profimedia.cz

Papež František loni na Zelený čtvrtek umyl nohy několika ženám na památku poslední večeře v římské věznici Rebibbia.

Článek

Papež tak rozhodl letos v lednu, změna má podle něj "plně vyjadřovat význam gesta vykonaného Ježíšem ve Večeřadle, jeho darování se‚ až do krajnosti pro spásu světa, jeho lásku bez hranic".

Papež František umyl nohy několika ženám již vloni, když slavil mši na památku poslední večeře v římské věznici Rebibbia. Také v některých českých farnostech se loni ženy obřadu zúčastnily. Letos poprvé se budou nohy ženám mýt třeba v kostele Nejsvětějšího Salvátora, kde působí kněz Tomáš Halík.

V tamní akademické farnosti ale berou papežův příklad především jako službu bližnímu, a nikoli jako možný krok k případnému svěcení žen, jak jej někteří teologové vykládají.

V pražské katedrále sv. Víta začne čtvrteční mše v 18:00 a kardinál Dominik Duka během bohoslužby "dle obvyklých zvyků" umyje nohy 12 mužům, uvádí pražské arcibiskupství.

S dnešním večerem pak přichází velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Třídenním končí pro křesťany svatý týden, poslední postní týden před Velikonocemi.

Zmlknou zvony

Zelený čtvrtek je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Jeho český název navazuje na německé lidové pojmenování Gründonnerstag, které je pravděpodobně odvozeno ze zkomolení záměnou staroněmeckého greinen (plakat) s grün (zelený).

Vznikl tak vlastně omylem, ale nezabránilo to vzniku četných obyčejů s ním spojených - tím nejrozšířenějším je, že se má v tento den jíst zelená strava (špenát, kopřivy, zelí), aby byl člověk celý rok zdravý.

Ve Čtvrtek naposledy zazní kostelní zvony, pak umlknou až do Bílé soboty, protože symbolicky odlétají do Říma. Místo zvonů se ozývají klapačky a řehtačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám