Hlavní obsah

Japonský premiér Kišida se stal terčem útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Na japonského premiéra Fumia Kišidu byl spáchán atentát, uvedla japonská veřejnoprávní televize NHK. Před jeho veřejným vystoupením ve městě Wakajama na západě země na něj muž z davu hodil nejspíše dýmovnici. Poté se ozval výbuch, který nikoho nezranil. Podezřelého 24letého Rjudřiho Kimury zadržela policie.

Japonský premiér Kišida se stal terčem útokuVideo: Reuters

 
Článek

Výbuch nastal kolem 11:25 místního času (4:25 SELČ), když Kišida začal pronášet svůj předvolební projev v rybářském přístavu Wakajama.

Agentura Kjódó tvrdí, že po pětašedesátiletém politikovi hodil útočník zřejmě dýmovnici. Jednalo se o menší válcovitý stříbrný předmět.

Foto: Reuters

Nový japonský premiér Fumio Kišida

Osoba, která viděla letět vržený předmět, řekla, že „z toho měli špatný pocit a utíkali jsme neuvěřitelně rychle“. I další člověk potvrdil, že se dav rozptýlil ještě před explozí.

„Pak jsme slyšeli skutečné velkou ránu. Moje dcera se kvůli ní rozplakala,“ pokračovala první svědkyně ke své výpovědi.

Poté, co se ozval zvuk podobný explozi, se další část z několika stovek lidí dala na útěk.

Ochranka i policisté okamžitě zasáhli. Kišidu odvedli a podezřelého zadrželi přímo na místě činu.

Zadrženému je 24 let

Policie potvrdila, že na místě zadržela jednoho člověka. Po několika hodinách televize NHK uvedla, že jde o 24letého Rjúdžiho Kimuru, který pochází z města Kawaniši.

Odveden byl na místní policejní stanici. Odmítl ale vypovídat a sdělil, že mluvit bude až za přítomnosti svého advokáta. Podle NHK byl zadržen pro maření akce.

Kišidův spolustraník Hiroši Morijama označil incident za zvěrstvo. Je podle něj útokem na pilíř demokracie, jímž jsou volby.

Loni v červenci po atentátu zemřel bývalý japonský premiér Šinzó Abe, který byl stejně jako Kišida členem Liberálně demokratické strany.

Atentátník spojoval Abeho se sektou, kvůli níž zbankrotovala jeho matka

Zahraniční

Japonský expremiér Abe po atentátu zemřel

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám