Hlavní obsah

Japonsko postihlo silné zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály postihlo v neděli japonský ostrov Honšú. Domy se otřásaly i v hlavním městě Tokiu. Nejsou hlášeny žádné škody ani oběti na životech. Úřady nevydaly žádné varování před přívalovou vlnou tsunami.

Článek

Podle amerického geologického institutu byly otřesy zaznamenány v 9:00 SEČ v hloubce asi 40 kilometrů. Otřásaly se severní a centrální části ostrova. Jeho epicentrum je několik desítek kilometrů od mořského pobřeží a 300 kilometrů od Tokia. V hlavním městě ale byly otřesy cítit.

Japonská meteorologická stanice nevydala varování před přívalovou vlnou tsunami, ale upozornila, že hladina moře se může mírně vzdouvat.

Na televizních záběrech z oblastí ležících blízko epicentra nebylo vidět žádné škody, provoz na silnicích byl normální. Vysokorychlostní vlak projíždějící oblastí se při zemětřesení automaticky na chvíli zastavil, ale brzy se znovu rozjel. Policie a hasiči po kontrole dálničních úseků v kritické oblasti ujistili, že nebyly poškozeny. Poškozeny nebyly ani jaderné elektrárny v oblasti a podle vedení elektrárenských podniků pracují normálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám