Hlavní obsah

Jakutsko sevřel třeskutý mráz. Místní ale mají na teploty okolo –50 osvědčený recept

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakutsk

Sibiřský region Jakutsko na ruském dálném východě sevřel třeskutý mráz, na který už nejsou zvyklí ani otrlí místní obyvatelé. Teploty se už přes měsíc drží pod minus 40 stupni Celsia. Mají navíc padat ještě níž. Tento týden by mohly klesnout až k minus 50.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sibiři panují už měsíc mrazy přes -40 stupňů CelsiaVideo: AP

 
Článek

Takovou zimu v Jakutsku zažili naposledy před čtrnácti lety. Místní však mají recept na to, jak ledové sevření ve zdraví přečkat.

„Základní pravidlo je nezůstat stát na jednom místě a neustále se hýbat,“ prozradil agentuře Reuters Dmitrij Kuzněcov z hlavního města regionu Jakutsku.

Stejnou poučku lze přenést i na auta, která nejsou na tak extrémní teploty okolo minus padesáti konstruována. Pokud chtějí řidiči ráno odjet, musejí nechat motor běžet celou noc.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sibiři panují už měsíc mrazy přes –40 stupňů Celsia

Někteří majitelé aut si nicméně poradili úsporněji. „Na alarm mám napojený termostat a pokud teplota pod kapotou klesne pod minus deset stupňů, motor nastartuje,“ vysvětlil Reuters motorista Anton Karpov.

Třeskutý mráz má Jakutsko svírat nejméně do konce ledna a podle předpovědí se může ještě citelně ochladit. Meteorologové nevylučují, že teplota klesne až k minus 60 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám