Hlavní obsah

Izrael míří k pátým volbám za 3,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael směřuje již k pátým volbám během 3,5 roku, píše server deníku The Jerusalem Post. Premiér Naftali Bennett a ministr zahraničí Jair Lapid se dohodli, že příští pondělí nechají poslance hlasovat o rozpuštění parlamentu. Poté, co se tak stane, kabinet bude dočasně řídit Lapid. Volby by se měly konat v říjnu, mezi koalicí a opozicí panuje shoda na termínu 25. října.

Foto: Ronen Zvulun, ČTK/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett

Článek

Izraelský kabinet vznikl před rokem, je složený z osmi různorodých stran a má v poslední době velké problémy. Stranám, které podporují vládu, je trnem v oku, že součástí kabinetu je i arabská strana, která brzdí rozhodování o záležitostech důležitých pro Židy, například o židovských osadách.

Spolupráci proto vypovědělo několik členů vládních stran, včetně strany premiéra Bennetta. Původně měl kabinet ve 120členném Knesetu 61 poslanců, nyní má o tři méně.

„Vyčerpali jsme všechny možnosti, jak koalici stabilizovat,“ oznámili Bennett a šéf izraelské diplomacie Lapid.

Naděje pro Evropu? Izrael pracuje na zpřístupnění svého plynu

Válka na Ukrajině

Bennett uvedl, že krok směrem k novým volbám „není snadný“, ale je to „správné rozhodnutí“. Řekl, že udělal „vše, co bylo v jeho silách, aby udržel vládu déle“. „Nebylo to snadné, ale udělali jsme pro stát Izrael správné rozhodnutí,“ řekl.

Deník Haarec napsal, že Bennett uvažuje, že odejde z politiky.

Možný návrat Netanjahua? 

S největší pravděpodobností ale nové volby nepovedou ke stabilní vládě. Průzkum, který byl zveřejněn v úterý ráno, předpovídá další volební pat. Z výsledků průzkumu vyplývá, že ani jedna ze stran nebude mít šanci vytvořit stabilní vládu, píše The Jerusalem Post.

Deník současně upozornil na to, že existuje ještě možnost vyhnout se novým volbám – vládu by i za současného složení parlamentu mohl sestavit šéf opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu. Musely by se k němu ale připojit některé ze stran, jež jsou součástí Bennettova kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám