Hlavní obsah

Islámské milice aš-Šabáb se stáhly ze somálského Mogadiša

Novinky,
Mogadišu

Po těžkých bojích se v sobotu stáhly se somálského hlavního města Mogadišu milice radikálního islámského hnutí aš-Šabáb. Opustily i základny, které si tam vybudovaly. Post tak zaujaly jednotky prozatímní vlády. Tento týden zahájila vládní vojska podporovaná silami Africké unie akci proti vzbouřencům, kteří okupovali místní stadión, a vytlačila je, uvedl list New York Times.

Článek

"Od rána už tu není ani jeden islamistický ozbrojenec," uvedl jeden z místních obyvatel. "Vládní síly pronikly až do čtvrti se stadionem," upřesnil muž. Další obyvatel sledoval odjezd několika desítek bojovníků milic aš-Šabáb. "Jejich pozice jsou prázdné. Odjeli se svým vybavením na nákladních autech."

Se stahováním milice aš-Šabáb začaly po těžkých pátečních bojích. Střety propukly už ve středu záhy poté, co do města kvůli hladomoru v zemi začala proudit humanitární pomoc. Zřejmě panovaly obavy, že by se jí bojovníci mohli chtít zmocnit. [celá zpráva]

"Somálská vláda vítá úspěch dosažený vládními silami za podpory AMISOM (mírových jednotek Africké unie), které porazily nepřítele z aš-Šabábu," řekl na tiskové konferenci somálský prezident šajch Šarif Ahmad.

Hnutí aš-Šabáb, které se hlásí al-Káidě, chce v oblasti vytvořit islámský stát. Část Mogadiša ovládalo po několik let.

Milice pod tlakem

V posledních měsících aš-Šabáb utrpěl značné ztráty po útocích amerických bezpilotních letadel. Nedokázali ani vzdorovat přesile sil Africké unie, která má 9000 vojáků z Ugandy a Burundi.

Mluvčí milic Ali Mohamed Rage prohlásil podle ČTK, že aš-Šabáb pouze změnil "vojenskou taktiku vůči nepřátelům Alláha".

"Opustili jsme Mogadišo, ale zůstáváme v jiných městech," řekl dále mluvčí. Povstalecké konvoje údajně směřují z metropole do jihosomálského města Baidoa, které leží 250 kilometrů jihozápadně od Mogadiša.

Aš-Šabáb kontroluje velkou oblast v jižní a centrální části země, kam ani nechce umožnit OSN, aby tam dodávala humanitární pomoc, i když je v zemi hladomor a Somálsko sužuje také nebývalé sucho. Aš-Šabáb hladomor popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám