Hlavní obsah

Islamisté zaútočili na hlavní vojenskou základnu v Mali, kde sídlí prezident

Bamako

Islámští ozbrojenci zaútočili na hlavní vojenskou základnu Kati v Mali, kde pobývá dočasný prezident země, plukovník Assimi Goita. Během útoku, při kterém ozbrojenci použili i nálože v automobilech, byl zabit jeden voják a sedm útočníků. Dalších osm islamistů malijští vojáci zadrželi, informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroje ozbrojených sil.

Foto: Reuters

Prezident Mali plukovník Assimi Goita

Článek

Ozbrojenci napojení na teroristickou síť al-Káida a Islámský stát během deset let trvajícího povstaleckého boje opakovaně napadali vojenské základny na severu a v centrální části Mali. Ještě nikdy ale k žádnému útoku nedošlo tak blízko metropole Bamaka na jihu země; Kati leží asi 15 kilometrů severozápadně od hlavního města.

Putin odmítl spojení Kremlu s ruskými žoldnéři v Mali

Svět

Těžká střelba se na základně Kati ozvala v časných ranních hodinách a trvala asi hodinu. Základnu následně opustil konvoj vezoucí vůdce malijské junty Assimiho Goitu a rychle odjel směrem k Bamaku. Armáda později vydala prohlášení, podle něhož útok provedla Katiba Macina, místní odnož teroristické sítě al-Káida, která je nejaktivnější v centrální části Mali.

Armáda ve čtvrtek pozdě večer uvedla, že ozbrojenci napojení na al-Káidu podnikli dříve během dne útoky proti několika vojenským táborům ve středním Mali, při nichž byl zabit jeden voják a dalších 15 jich bylo zraněno.

Tři vojenské převraty

Mali, které má přibližně 20 milionů obyvatel, zažilo od roku 2012 tři vojenské převraty a je považováno za politicky velmi nestabilní zemi. Malijská junta se dostala k moci při převratu v srpnu 2020, který začal vzpourou na základně Kati. V roce 2021 provedla armáda druhý převrat, po němž se stal prozatímním prezidentem Assimi Goita. Ten hodlá vést přechodnou vládu až do voleb v roce 2024.

Francouzské síly zabily lídra Islámského státu větší Sahary, oznámil Macron

Evropa

Jeho vláda se opakovaně dostala do sporu se sousedními zeměmi a mezinárodním společenstvím kvůli odkladu voleb, údajnému zneužívání armády a spolupráci s ruskými žoldáky v boji proti islamistickým skupinám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám